e-Dnevnik doživio nadogradnju koja će oduševiti i roditelje i učenike. Najveće promjene odnose se na izostanke i ocjene

Carnet javlja i kako e-Dnevnik ima novo sučelje

08.01.2024., Zagreb - Nedavno su na snagu stupile 16. po redu izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, a jedna od novosti je i da ce roditelji izostanke djeteta moci opravdavati i putem e-Dnevnika. Ova opcija u e-Dnevnik stize s pocetkom novog polugodista, a u Ministarstvu obrazovanja smatraju kako ce ovo uvelike olaksati administrativni dio posla razrednicima. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Danas su se učenici diljem Hrvatske vratili u škole nakon zimskih praznika, a Carnet je s nastavkom školske godine poslao priopćenje o nadogradnji e-Dnevnika. Javljaju kako su za 450.000 učenika i njihovih roditelja osigurali nove funkcionalnosti koje će im olakšati svakodnevno korištenje.

Jedna od ključnih novosti je mogućnost opravdavanja izostanaka učenika putem e-Dnevnika za roditelje, što bi trebalo značajno pojednostaviti komunikaciju između roditelja i razrednika, te olakšava ažuriranje informacija o izostancima s nastave. Roditelji će odsada moći u e-Dnevniku odabrati dane za koje žele opravdati izostanke te priložiti liječničku ispričnicu, ako je riječ o izostanku u trajanju duljem od tri dana.

Razrednik će putem e-Dnevnika za nastavnike primiti zahtjev roditelja za opravdanjem izostanaka. Nakon obrade zahtjeva, roditelji dobivaju informaciju o ažuriranju izostanaka i mogu poslati dodatne napomene razredniku. Konačnu odluku o opravdanju izostanaka na temelju podataka dobivenih od roditelja ipak donosi razrednik.

Tamna boja u web verziji

Uz to, dodaju iz Carneta, nadogradnja je donijela i redizajnirano sučelje u web verziji e-Dnevnika za učenike i roditelje kao i u mobilnoj aplikaciji. Korisnicima je dostupna nova struktura i logika izbornika, uz mogućnost korištenja tamne teme za bolje iskustvo pregledavanja.

Kako bi olakšali pristup ostalim Carnetovim uslugama za učenike i roditelje, uveden je katalog Carnetovih usluga s kratkim opisima i poveznicama na početne stranice svake usluge. Dodatno, uz svaki nastavni predmet u e-Dnevniku je sada prikazan i informativni prosjek ocjena koji je vidljiv učenicima, roditeljima, ali i nastavnicima. Učenicima i roditeljima ujedno je vidljiv grafički prikaz ocjena po mjesecima za aktualnu školsku godinu kao i izostanaka.

Prijava preko e-Građana

e-Dnevnik za učenike i roditelje je sustav u kojem učenici i roditelji mogu dobiti uvid u ocjene, bilješke, izostanke, raspored ispita, raspored sati i ostale podatke koje nastavnici upisuju u e-Dnevnik za nastavnike. Sustav je korisnicima dostupan kao web aplikacija i kao mobilna aplikacija koju mogu instalirati na svoj mobilni uređaj.

Važno je napomenuti kako se roditelji mogu prijaviti u e-Dnevnik isključivo putem sustava e-Građani koristeći jednu od prihvaćenih vjerodajnica, pod uvjetom da je razrednik u e-Dnevniku ispravno evidentirao podatke o roditelju.