Ekipa u centru Zagreba krenula skupljati odbačene čikove, samo na Trgu kralja Tomislava ih našli 14.000

'Ljudima je nažalost navika, što iz komocije, što iz neznanja, baciti ih na pod', kažu organizatori akcije

18.09.2023., Zagreb - Plakati i kampanja Cistecih medvjedica protiv bacanja opusak na cestu kojom se nastoji smanjiti kolicima mirkoplastike u okolisu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Opušci su najčešći otpad u okolišu, čak ih 4,5 milijardi godišnje završi izvan kanti za smeće, a u Zagrebu ih je ovaj vikend u sklopu kampanje protiv bacanja čikova u okoliš na zagrebačkom Tomislavcu prikupljeno više od 14.000, izvijestili su u ponedjeljak organizatori.

Prosječno ih je čak 80 posto odbačeno na krivo mjesto, ističe u priopćenju građanska inicijativa Čisteći medvjedići, koja je s RokOtokom pokrenula kampanju protiv bacanja opušaka u okoliš.

‘Čikovima je mjesto u smeću’

“Ljudima je nažalost navika, što iz komocije, što iz neznanja, baciti ih na pod ili u more, rijeke, potoke, pa i u kanalizaciju, pogrešno misleći da su biorazgradivi. Kampanjom želimo potaknuti naše sugrađane na odgovornije i savjesnije ponašanje: čikovima je uvijek i isključivo mjesto u koševima za smeće”, izjavio je Perica Štefan, osnivač Čistećih medvjedića.

Opušci su izvor štetnih i onečišćujućih tvari u tlu i vodi te je dokazano njihovo toksično djelovanje na različite organizme. Najčešće upotrebljavani filtri su polimerni, odnosno napravljeni od celuloznog acetata, koji je iznimno teško biorazgradiv.

Pomoću oborina završavaju u odvodu, tako dolaze do rijeka i oceana, a iz oceana dospijevaju na plaže. Zbog svoje male mase prenose se i vjetrom, upozoravaju iz inicijative.