Ekonomist, tehničar i konobar iz Dalmacije hakirali trgovine u Americi i maznuli 25.000 eura: 'Mislio sam da je legalno'

Prema optužnici, od trgovina su dobili povrat novca za robu koju nikada nisu kupili

15.02.2022., Zagreb - Sve cesca pojava cyber kriminala i kradje osobnih podataka putem interneta.
 Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Protiv dvojice Zadra i jednog Splićanina, koji su uz pomoć Aircash kartica ‘hakirali‘ internetska prodajna mjesta u Americi, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) podignulo je optužnicu.

Slobodna Dalmacija piše da su optuženi 35-godišnji ekonomist i 42-godišnji tehničar za energetiku s prebivalištem u Zadru i 44-godišnji konobar iz Splita.

Prema optužnici, prevare su počinili od 5. do 7. rujna 2022., kada su putem američkih internet trgovina Water to wine 2 i Energy fitness u više navrata pokrenuli postupak na ime navodno obavljenog povrata prethodno kupljene robe, iako nikada nikakvu robu nisu kupili u tim trgovinama.

Odobren povrat od preko 25 tisuća eura

Nakon što su unijeli brojeve svojih Aircash Mastercard kartica, na koje su zatražili povrat novca, od strane banaka prihvatitelja trgovaca odobrena im je tzv. autorizacija, prenosi Slobodna.

Putem Aircash sustava odobren im je i isplaćen povrat sredstava u ukupnom iznosu od 25.400,29 eura. Njime su raspolagali putem Aircash novčanika i njima pripojenih Aircash prepaid kartica tako da su kupovali usluge online trgovaca povezanih s kriptovalutama, vršili uplate novčanih sredstava pružateljima usluge slanja novca te više puta podizali gotovinu na bankomatima u Zadru, nakon čega su novac dijelili.

Time su novčano oštetili tvrtku Aircash d.o.o. iz Zagreba.

‘Dogovor je bio 80-20’

Prilikom ispitivanja u zadarskom tužiteljstvu, prvookrivljeni 35-godišnjak rekao je kako je on inače u grupama s kripto valutama pa je tako i došao u kontakt s jednom osobom koja ga je pitala ima li u Hrvatskoj ‘što od kartica‘. Fotografirao je svoju aircash karticu nakon čega mu je ta osoba rekla da bi mogli nešto pokušati te ga je tražila broj njegove kartice, rekavši mu da će mu se na njoj pojaviti novac.

“Uplaćeno mi je 100 eura, a prije toga mi je ta osoba rekla da sve što dobije, dijelimo po principu 80-20 ili 85-15. Dogovor je bio da meni ostaje 20 posto od uplaćenog novca, a ostatak sam morao slati toj osobi u kripto valuti”, rekao je.

Nakon početne uplate od 100 eura, ta osoba mu je, kaže prvookrivljeni, poslala 10 tisuća kuna, nakon čega je on morao osam tisuća kuna prebaciti na račun te osobe. Pojasnio je kako mu je svoj aircash račun dao drugookrivljeni 42- godišnjak koji od primljenog novca nije ništa uzeo.

‘Mislio sam da je legalno’

Prvookrivljeni 35-godišnjak nije znao objasniti kako su mu ti novci uplaćeni iz američkih trgovina. “Nemam ideju. Na kompjuteru sam zadnjih 15 godina, ali jednostavno ne vidim način da ti netko može poželjeti neku cifru i baciti ju na račun. Na početku sam mislio da je legalno, ali nakon što mi je prva transakcija bila stopirana, predomislio sam se”, rekao je.

Drugookrivljeni 44-godišnjak kazao je da mu je 35-godišnjak prethodno rekao da je na klađenju zaradio previše novca, kojeg mu kladionica neće isplatiti, pa je potrebno da se on prijavi na te aplikacije da mu se isplati novac. Pristao je, no negirao je da bi on osobno ikad bio priključen na te aplikacije niti ih koristio.

“Ne razumijem sve što tu piše kako se to radi i što znači povrat od trgovca, a niti se koristim tim aplikacijama za plaćanje, kao što niti ne razumijem točno što su kriptovalute”, izjavio je na ispitivanju.

Mogu dobiti do osam godina zatvora

Inače, trojac je uhvaćen nakon što su početkom rujna 2022. sustavi za praćenje transakcija tvrtke Aircash upozorili na određene transakcije u većim iznosima, koje su odudarale od uobičajene dnevne strukture transakcija. U slučaju da budu osuđeni, prijeti im od jedne do osam godina zatvora koliko je predviđeno za kazneno djelo računalne prijevare.