Na stranici na kojoj kupuju tisuće Hrvata naručila paket, a onda je pokradena za više stotina eura. Policija upozorava na novu prevaru

Policija je zabilježila više online prijevara u kojima su prevaranti sve domišljatiji

Image: 139106634, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes
FOTO: Profimedia

Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj prijavljeno je posljednjih dana nekoliko online prijevara. U ponedjeljak je 27-godišnjakinja iz Vukovara prijavila kako je u srpnju ove godine putem internetske stranice AliExpress naručila paket.

Nakon toga je na mobitel primila SMS poruku s poveznicom koja vodi naizgled na web stranicu hrvatske pošte radi uplate naknade u iznosu od 3 kune u svrhu preuzimanja paketa. Na toj lažnoj web stranici 27-godišnjakinja je upisala svoje osobne podatke i podatke s bankovne kartice što je prevarant iskoristio za isplatu više stotina eura s njezina bankovnog računa.

Kupio nepostojeći traktor

Jedan od prevarenih je i 49-godišnjak iz Posavskih Podgajaca koji se 3. listopada javio prodavatelju na internetskom oglasniku Marketplace i dogovorio kupnju traktora za iznos od 1900 eura. Prodavatelj je tražio hitnu uplatu 500 eura na Aircash račun koje je 49-godišnjak i uplatio.

Sljedeći dan je došao na adresu prebivališta na koju ga je prevarant uputio i utvrdio je da osoba koja živi na toj adresi ne posjeduje traktor niti je objavila oglas za prodaju.

Prevarena s kripto valutama

Prevarena je i 71-godišnjakinja iz Vinkovaca. Nju je 4. listopada na mobitel nazvala ženska osoba koja se predstavila kao agentica za kripto valute i nagovorila je da joj da osobne podatke i na mobitel instalira aplikaciju.

Obećala joj je da će joj ulog u kripto valuti biti uvećan. Već sljedeći dan 71-godišnjakinja je nazvala banku u kojoj ima bankovni račun i doznala da su se preko njenog bankovnog računa odvijale sumnjive transakcije radi čega su joj blokirali bankovnu karticu.

Policija traga za prevarantima protiv kojih će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznene prijave za kazneno djelo prijevare.

Policija upozorava građane

Iz policije upozoravaju građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare. Upozoravaju da se uvijek treba posumnjati u obećanja o brzoj zaradi novca bez posla, molbe za donacijama i druge načine traženja pomoći u novcu, traženje osjetljivih osobnih informacija poput preslika ili fotografija osobnih iskaznica, bankovnih kartica i slično.

Također, policija upozorava da treba posumnjati i u molbe da se klikne na određeni link i spoji na određeni servis ili web-stranicu, nepersonalizirane poruke te poruke koje su napisane velikim slovima.

Treba prepoznati lažni email

Treba prepoznati lažni email i lažnu web stranicu, ignorirati sve vrste sumnjivih poruka i nipošto ih ne otvarati, već ih odmah obrisati. Ne treba nasjedati na poruke u kojima se nudi laka zarada, poručuju u policiji.

“Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih. U svakom slučaju, budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju”, poručuju.