EU ima novi plan za financiranje Ukrajine, izigrat će Orbana i poslati 20 milijardi eura u Kijev

Nova shema zaobišla bi traženje suglasnosti svih članica EU-a

FOTO: AFP

EU priprema rezervni plan za Ukrajinu, vrijedan 20 milijardi eura, kojim se želi zaobići prigovore mađarskog premijera Viktora Orbána. Nakon što se čelnici EU-a ranije ovog mjeseca nisu uspjeli dogovoriti o najavljenom četverogodišnjem paketu pomoći za Ukrajinu vrijednom 50 milijardi eura, birokrati u Bruxellesu počeli su tražiti alternative kako bi spasili Kijev od proračunske krize koja je izvjesna ako ne dođe financijska pomoć.

Dužnosnici EU-a koji su upoznati s novim planovima, za Financial Times su otkrili kako je prijedlog o financiranju pomoći Ukrajini zaduživanjem, iskočio kao najpraktičniji u slučaju da Orbán ne odustane od veta na planiranom summitu 1. veljače.

Shema slična onoj za koronakrizu

Predložena shema ovog “plana B” uključivala bi države članice koje sudjeluju u izdavanju jamstava za proračun EU-a, što bi Europskoj komisiji omogućilo da iduće godine posudi do 20 milijardi eura na tržištima kapitala za Kijev, tumače izvori upućeni u rasprave. O točnim uvjetima još uvijek se raspravlja, a konačni iznos bit će određen prema potrebama Ukrajine, dodali su.

Shema je slična onoj upotrebljenoj 2020. godine, kada je Komisija osigurala 100 milijardi eura gospodarstvima pogođenih članica EU-a, namijenjenih za kratkoročne sheme podrške poslovanju tijekom pandemije Covida.

Ključna stvar jest da ovaj prijedlog ne zahtijeva jamstva svih 27 država članica EU-a, sve dok su među glavnim sudionicima zemlje s najvišim kreditnim rejtinzima. To bi omogućilo Uniji da izbjegne mađarski veto jer ne bi bila potrebna jednoglasna podrška članica. Neke zemlje, među kojima su Njemačka i Nizozemska, trebale bi odobrenje parlamenta za takva nacionalna jamstva. Dužnosnici se nadaju da bi taj proces mogao biti dovršen na vrijeme kako bi se Ukrajini pružilo pomoć do ožujka.

Kijev bi trebao izbjeći monetarno financiranje

Jedan od izvora kaže da nema “tehničkih problema” s pronalaženjem načina da se Kijevu osigura proračunsko financiranje, no da je to pitanje “politički složenije”. U slučaju da se čelnici EU-a slože oko ovog plana 1. veljače, to bi pružilo sigurnost MMF-u da pusti sljedeću tranšu financiranja za Ukrajinu u vrijednosti od oko 900 milijuna dolara, kažu izvori Financial Timesa.

Time bi se Kijevu osiguralo dovoljno sredstava da se izbjegne monetarno financiranje, što bi značilo da vlada mora tiskati novac kako bi održala deficit, čime bi riskirala spiralno povećavanje inflacije, dodaju isti izvori.

No, i novopredložena shema nije bez nedostataka. U usporedbi s izvornim prijedlogom temeljenim na proračunu EU-a, nova shema bila bi ograničena na zajmove i ne bi uključivala bespovratna sredstva. Doduše, države članice još uvijek mogu odlučiti davati bespovratna sredstva bilateralno, dodali su izvori.

Postoji još jedna rezervna opcija

Razmatra se još jedna rezervna opcija, koja uključuje promjenu strukture financiranja korištene ove godine, prema kojoj je EU osigurao 18 milijardi eura jeftinih zajmova Ukrajini, na nekoliko mjeseci do godinu dana. S ovom opcijom trebala bi se složiti većina članica.

No, dužnosnici naglašavaju da bi i dalje bilo najbolje odobriti neizmijenjeni paket pomoći koji je prvi put predložen u lipnju – onaj koji je Mađarska blokirala. Taj dodatak proračunu EU-a, koji ostaje preferirani aranžman Komisije jer podrazumijeva četverogodišnje financiranje, također uključuje četiri milijarde eura za druge prioritete, uključujući ulaganja u obranu i migracije.

Bez obzira na odabrani model, EU je obećala Ukrajini da će osigurati financiranje najkasnije do ožujka, prema dužnosnicima koji su bili obaviješteni o prošlotjednom razgovoru između ministara financija G7. Financial Times je kontirao glasnogovornika EK sa zahtjevom za komentar, no komentara za sada nema.