Europa pojačava borbu protiv zločina iz mržnje. Glavni problemi su antisemitizam i napadi na muslimane

Program će biti pojačan sljedeće godine dodatnim financiranjem

FOTO: AFP / Ilustrativna fotografija

Europska komisija je u srijedu najavila da će povećati izdvajanja za zaštitu ljudi i javnog prostora, naročito židovskih bogomolja, zbog rastućeg antisemitizma te pojačati borbu protiv zločina iz mržnje protiv Židova i muslimana.

Program PROTECT bit će pojačan sljedeće godine dodatnim financiranjem za zaštitu javnih prostora i mjesta bogoštovlja svih vjera, uključujući povećanje od 5 milijuna eura za rješavanje prijetnji koje proizlaze iz rastućeg antisemitizma.

“Moramo ustati protiv antisemitizma i protumuslimanske mržnje kadgod se s tim susretnemo”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Radi se na Kodeksu ponašanja

Komisija je također najavila da će nastojati dovršiti pojačani Kodeks ponašanja o suzbijanju nezakonitog govora mržnje na internetu prije veljače 2024. te pojačati svoju suradnju s organizacijama civilnog društva, stručnjacima i javnim tijelima za otkrivanje govora mržnje.

Komisija će također podupirati obuku novinara o poštivanju medijskih standarda i prepoznavanju govora mržnje te će pokrenuti projekte usmjerene na promicanje uključivosti i raznolikosti u obrazovanju, kulturi i sportu. Pojačat će se i potpora za usluge provjeravanja činjenica unutar EU-a i u arapskom govornom području.

Europska unija će također pojačati podršku osobama koje provjeravaju činjenice, unutar EU-a i u arapskom govornom području.