Europska komisija objavila kartu Europe s kritičnim točkama. Nažalost, hrpa ih je u Hrvatskoj

Lani je u EU-u izgorjelo gotovo 900.000 hektara, površina veličine Cipra

FOTO: screenshot EK

Europska komisija objavila je na Instagramu kartu Europu obilježenu crvenim točkama, uz objašnjenje da one predstavljaju “oštro upozorenje na promjenu klime”.

Konkretno, radi se o dijelovima Europe koji su bili najviše zahvaćeni požarima u prošloj godini. Među područjima na kojima je koncentracija crvenih točaka najgušća je – Hrvatska.

Značajno se, među ostalima, “crvene” još i dijelovi BiH, Crne Gore, Albanije, Španjolske, Italije.

‘Ne smijemo izgubiti naše šume’

“Godina 2022. bila je druga najgora godina za šumske požare. U EU-u je izgorjelo gotovo 900.000 hektara zemlje – to je površina veličine Cipra. Ne možemo si dopustiti da izgubimo šume i jedinstvene prednosti koje one donose, od regulacije klime do bioraznolikosti. Šumski požari, suša i drugi pritisci prijete njihovoj budućnosti”, objavila je Europska komisija uz kartu Europe.

“Popunjavamo informacijske praznine o europskim šumama i stvaramo sveobuhvatnu bazu znanja o šumama u EU-u. Novi predloženi Zakon o nadzoru šuma iskoristit će satelitsku mrežu Copernicusa i lokalne podatke za stvaranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i dijeljenje kritičnih informacija o europskim šumama.

Oni će omogućiti zemljama EU-a, vlasnicima i upraviteljima šuma da se uhvate u koštac s izazovima i zaštite ekološke i gospodarske funkcije šuma”, dodaje se u objavi.