Europska unija uvodi carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije?

Takva se odluka očekuje nakon vala prosvjeda diljem Europe

Farmers walk past tractors as they are blocked by French gendarmerie during a gathering  as part of the nationwide protests of farmers against agricultural policies in Guingamp, western France, on February 20, 2024. Farmers across Europe have staged protests in recent weeks over shrinking incomes, rising costs and what they say are increasingly onerous environmental rules approved by the 27-nation EU. (Photo by FRED TANNEAU / AFP)
FOTO: AFP

Europska unija priprema se uvesti carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je u utorak Financial Times pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.

Očekuje se da će Europska komisija u idućim danima uvesti carinu od 95 eura po toni na žitarice iz Rusije i Bjelorusije, navodi FT, dodajući da će carine od 50 posto također biti uvedene na sjemenke uljarica i proizvode od njih.

Prosvjedi poljoprivrednika

Takva se odluka očekuje dok poljoprivrednici diljem Europske unije pozivaju na izmjene ograničenja koja su im postavljena u skladu s Zelenim planom za rješavanje klimatskih promjena te na ponovno uvođenje carina uvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje su ukinute nakon ruske invazije 2022.

Kao i veći dio Europe, Poljska je također bila zahvaćena prosvjedima posljednjih tjedana. Poljski premijer Donald Tusk također se založio za zabranu uvoza ruskih i bjeloruskih poljoprivrednih proizvoda u Europsku uniju.