Europske sile bjesne na Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog ukrajinskog žita. U Bugarskoj poljoprivrednici prijete blokadom autocesta

Europske komisija je prošli petak odlučila dopustiti prodaju ukrajinskog žita širom EU

SOFIA, BULGARIA - SEPTEMBER 18: Grain producers with heavy machinery gather on the road, connecting Bulgaria and Serbia, to protest against the decision of the Bulgarian Parliament to drop the ban on the import of Ukrainian grain in the country at Dragoman Town in Sofia, Bulgaria on September 18, 2023. Bulgaria’s parliament voted to lift the ban on grain imports from Ukraine as Bulgaria does not support the extension of the ban on Ukrainian wheat, corn, rapeseed, and sunflower seed imports. According to the resolution, the lift of the ban will not put Bulgarian agricultural producers' competitiveness at risk. Borislav Troshev / Anadolu Agency (Photo by Borislav Troshev / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
FOTO: Anadolu Agency via AFP

Španjolska, Njemačka i Francuska osudile su u ponedjeljak uvozne restrikcije za ukrajinsko žito koje su zadržale Poljska, Mađarska i Slovačka, prenose agencije. Kontrole nad uvozom ukrajinskog žita omogućile su pet zemalja – Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj da na vlastitom tržištu ograniče trgovinu proizvodima kao što su žito, kukuruz, repica ili suncokret iz Ukrajine.

Poljska, Mađarska i Slovačka pobunile su se protiv Europske komisije, koja je prošli petak odlučila dopustiti prodaju ukrajinskog žita širom EU-a, te su najavile da će kod njih zabrana ostati na snazi kako bi zaštitile domaće poljoprivrednike od povećanog uvoza iz Ukrajine.

Komisija analizira odluku

Europska komisija poručila je da analizira njihovu odluku. Španjolski ministar poljoprivrede rekao je u ponedjeljak da izgleda da je jednostrana zabrana uvoza ukrajinskog žita nezakonita, prenosi Reuters.

Španjolska predsjeda Vijećem EU-a u ovom polugodištu. Govoreći uoči sastanka ministara poljoprivrede EU-a u Bruxellesu, ministar Luis Planas Puchades rekao je da je “na Europskoj komisiji da ocijeni” je li bilo koja članica EU-a prekršila zakone.

Oko 60 posto ukrajinskog žita prolazilo je preko alternativnih ruta u Europskoj uniji, a 40 posto preko Crnog mora dok se Rusija u srpnju nije povukla iz sporazuma o izvozu žita.

‘To nije u skladu sa zakonima’

Rumunjska je postala ruta za više od 60 posto ukrajinskog žita koje se transportira preko kopna. Rumunjski premijer rekao je u ponedjeljak da bi Rumunjska također mogla produljiti zabranu ako porastu zahtjevi za uvozom.

Njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir rekao je također da uvozne restrikcije vjerojatno nisu u skladu s europskim zakonima, prenosi dpa. Özdemir, političar Zelenih, rekao je uoči sastanka ministara EU-a kako ne vidi razloga za takve mjere. “Ja također ne vidim kako to može biti usklađeno sa zakonom EU-a”, dodao je, istaknuvši da informacije pokazuju da se tržište dobro nosi s ukrajinskim žitom.

‘Europska solidarnost je u pitanju’

Francuski ministar poljoprivrede Marc Fesneau ocijenio je, po Reutersu, da odluka triju zemalja dovodi u pitanje europsku solidarnost. “Za solidarnost je potrebno jedinstvo… Moramo sačuvati ta dva elementa, inače će europski projekt biti ugrožen. Jedinstveno tržište temeljni je element”, rekao je.

Dodao je da ministri EU-a rade na prijedlogu za nijansirano izuzeće od pravila za zemljište na ugaru, umjesto trenutačne suspenzije, što bi moglo ublažiti pritisak na poljoprivrednike.

“Ne možemo istodobno govoriti da nam treba prostora za proizvodnju biomase, za proizvodnju energije, za proizvodnju biomaterijala, za osiguranje opskrbe hranom i zadržati status quo iz zajedničke poljoprivredne politike koji je odlučen prije rata u Ukrajini, čak djelomično prije covida”, rekao je.

Bugari prosvjeduju zbog ukidanja zabrane

Zbog ukidanja zabrane uvoza žitarica iz Ukrajine prosvjeduju poljoprivrednici u Bugarskoj koji su podignuli su privremene blokade na autocestama i pristupnim cestama s Rumunjskom i Grčkom te najavljuju da su spremni i traktorima do Sofije u utorak, javljaju mediji.

Predstavnici poljoprivrednog sektora u Bugarskoj postavili su cestovne barikade protiv odluke o ukidanju zabrane u strahu od jeftinog uvoza. Prosvjednici su najavili da planiraju traktorima krenuti put Sofije u utorak kako bi nastavili akciju.

Bugarski ministar Nikolaj Denkov rekao je u nedjelju da on “neće pregovarati s teroristima”. Prošlog tjedna bugarski parlament ukinuo je zabranu – i prije Europske komisije – zahvaljujući glasovima prozapadne većine zastupnika, javila je agencija BTA.