Europski tužitelji ispitali ministricu Obuljen-Koržinek

Tehnička ministrica zasad je ispitana u svojstvu svjedoka o golemoj pronevjeri na isplatama koje je potpisivala

30.10.2023.,Petrinja - Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korzinek u pratnji dozupana Mihaela Jurica i petrinjske gradonacelnice Magdalene Komes obisla je dio gradilista na podrusju grada Petrinje.
Nakon obilaska obnovljene upravne zgrade “Munjare”, obisla je radove na gradjevinama na Trgu dr. Franje Tudjmana te Glazbenog paviljona u gradskom parku na kojem su radovi sanacije u zavrsnoj fazi.Nina Obuljen Korzinek.
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
FOTO: Nikola Cutuk/PIXSELL

Tehnička ministrica Nina Obuljen-Koržinek bila je na ispitivanju Ureda Europskog javnog tužitelja (EPPO), piše Jutarnji list. Obuljen-Koržinek zasad je ispitivana u svojstvu svjedoka, a tužitelje su zanimale okolnosti pronevjere veće od milijun eura, na sumnjivom poslu njenog Ministarstva i Geodetskog fakulteta.

“Uopće ne znam odakle ta informacija”, kazala je ministrica kulture i medija na upit novinara o ispitivanju. Njen bliski suradnik Davor Trupković uhićen je ovog tjedna zbog sumnje na primanje mita i omogućavanju krađe više od milijun eura na projektu 3D snimanja Ministarstva kulture i Geodetskog fakulteta.

Hvalila Trupkovića i napadala Telegram

Tijekom cijele afere, koju je lani otkrio Telegram, Obuljen-Koržinek hvalila je i branila Trupkovića kao vrsnog stručnjaka, a prije nekoliko mjeseci vodila ga je na sjednicu saborskog odbora, kako bi zajedno branili projekt 3D snimanja.

Obuljen-Koržinek mjesecima je napadala Telegram i tvrdila kako je projekt izveden izvrsno, kako bi sve ponovila i kako na njemu nije ukraden niti jedan cent. “U poslu s Geodetskim fakultetom opet bih sve napravila isto”, kazala je prije nekkoliko mjeseci u intervju za N1 televiziju.

Ministrica sve potpisivala osobno

Kako je Telegram objavljivao, projekt Ministarstva i Geodetskog fakulteta imao je niz problema: cijene su bile evidentno napuhivane i to za nekoliko puta, neka snimanja nisu bila odrađena dobro, a sve isplate potpisivala je ministrica osobno.

Istraga europskih istražitelja potvrdila je sva otkrića Telegrama. Prema sumnjama tužitelja, pokradeni novac završavao je u džepovima profesora i bliskog suradnika ministrice. Državni proračun oštećen je za preko milijun eura, uz još nekoliko desetaka tisuća eura štete za Europsku uniju.

Ministrica sada tvrdi kako je ustvari spriječila pljačku, dok tehnički premijer divlja na novinarku Telegrama Doru Kršul koja je razotkrila cijeli slučaj. Dora Kršul jučer je proglašena Novinarkom godine, upravo radi otkrivanja ove afere.