FBI istražuje modnog mogula koji je razotkriven kao seksualni manijak. Manekeni: 'On i njegov partner su nas zlostavljali na eventima'

Modni mogul navodno je seksualno iskorištavao i zlostavljao muškarce na događajima koje je organizirao

US Mike Jeffries, CEO of US clothing retailer Abercrombie & Fitch leaves the store on the Champs Elysees avenue in Paris on October 27, 2012, as some workers protest against their working conditions. They declared the management did not respect French social rules.   AFP PHOTO BERTRAND GUAY (Photo by BERTRAND GUAY / AFP)
FOTO: AFP

FBI je započeo istragu nakon što je BBC u vlastitoj istrazi razotkrio da je bivši izvršni direktor Abercrombie & Fitcha (A&F) seksualno iskorištavao i zlostavljao muškarce na događajima koje je organizirao diljem svijeta. Mike Jeffries i njegov partner suočeni su i s građanskom tužbom u kojoj ih se tereti da su vodili operaciju trgovine ljudima u svrhu seksa, piše BBC.

Odvjetnik 80-godišnjeg modnog mogula odbio je dati komentar. Istragu vode agenti FBI-a specijalizirani za navodne seksualne zločine i savezni tužitelji iz istočnog okruga New Yorka, tvrdi nekoliko izvora. FBI također ne želi ništa komentirati.

London, Pariz, Marakeš…

BBC je u listopadu otkrio da je “dobro organizirana mreža” preko posrednika tražila mladiće za “seks evente” s Jeffriesom i njegovim partnerom Matthewom Smithom. Osam muškaraca reklo je da su prisustvovali tim događajima, nakon što ih je regrutirao posrednik, od kojih neki tvrde da su bili iskorištavani ili zlostavljani.

Radi se o događajima koje je modni mogul organizirao u svojim njujorškim rezidencijama i luksuznim hotelima diljem svijeta, uključujući London, Pariz, Veneciju i Marakeš. Sve se navodno događalo u razdoblju od 2009. do 2015. godine. Muškarci koji su progovorili za BBC tvrde da su se Jeffries i Smith upuštali u seksualne aktivnosti s njima ili su ih, pak, “usmjeravali” da se seksaju jedan s drugim.

Navodni posrednik sve negirao

Dokumenti koje je otkrio BBC, uključujući karte za letove, otkrili su da je visoko organizirana operacija uključivala i posrednika Jamesa Jacobsona.

BBC je gospodinu koji je danas 70-godišnjak ušao u trag. Jacobson je negirao bilo kakvu krivnju, tvrdeći da su muškarci na spomenute događaje išli “širom otvorenih očiju”. BBC piše i da im je Jacobson nudio da se “nagode” i da “izostave njegovo ime, a on će im sve reći”.

Mogućnost modeliranja za kultni brend

Kako je BBC ranije objavio, većina muškaraca s kojima su razgovarali navodi da ih je posrednik, kojeg je angažirao Jeffries, testirao tražeći ili nudeći oralni seks s njima, prije nego što bi ih predstavio Jeffriesu i njegovu partneru Smithu.

Inače, Jeffries, koji je nekoć bio jedan od najbolje plaćenih izvršnih direktora u Americi, napustio je A&F 2014. godine. Polovica muškaraca koji su unovačeni tvrdi da su u početku bili dovedeni u zabludu o prirodi događaja ili da im nije rečeno da se od njih očekuje seks. Drugi su rekli da su shvaćali da će događaji uključivati ​​seks, ali ne i što se točno od njih očekuje. Nekoliko ih je BBC-ju reklo da im je posrednik iznio i mogućnost modeliranja za kultni američki brend Abercrombie & Fitch.

Što kažu iz Abercrombie & Fitcha?

Odvjetnik Mikea Jeffriesa ranije je odbio komentirati navode u građanskoj tužbi, rekavši: “Sudnica je mjesto gdje ćemo se baviti ovim pitanjem.” A&F je za BBC poručio da je “zgrožen” navodnim ponašanjem gospodina Jeffriesa. Kompanija je od tada obustavila znatan dio njegovih mirovinskih isplata u ukupnom iznosu od milijun dolara godišnje.

Ranije su poručili i da je novo vodstvo transformiralo tvrtku u “organizaciju vođenu vrijednostima kakva smo danas” te da imaju “nultu toleranciju prema zlostavljanju, uznemiravanju ili diskriminaciji bilo koje vrste”.