Femicid u elitnoj australskoj školi. Mladu trenericu vaterpola čekićem zatukao bivši dečko

Za ubojstvo je osumnjičen 24-godišnji trener hokeja. Policija ga je pronašla mrtvog

FOTO: Lilie James / Facebook

Australija je užasnuta viješću da je u kupaonici elitne privatne škole u Sydneyju pronađeno tijelo 21-godišnje trenerice vaterpola, Lilie James. Djevojka je u petak pronađena s teškim ozljedama glave. Tamošnji istražitelji vjeruju da je ubijena, navodno ju je netko izudarao čekićem.

Nadzorne kamere u školi, koja zapravo polaznicima omogućuje osnovno, srednje i preddiplomsko obrazovanje, snimile su njezina kolegu, 24-godišnjeg hokejaškog trenera Paula Thijssena, kako ulazi u kupaonicu za njom. Lokalni mediji pišu da je upravo on prijavio ubojstvo. BBC prenosi da je na snimci vidljivo kako Thijssen kupaonicu kasnije napušta sam. Iako policija nije javno komentirala potencijalni motiv, lokalni mediji su izvijestili da je James nedavno prekinula vezu s Thijssenom. Viđali su se tek pet tjedana.

Paulu Thijssenu izgubio se u međuvremenu svaki trag, a policija je za njim pokrenula veliku potragu. Australski 9news javlja da je u sklopu istrage pronađeno tijelo u podnožju litice u predgrađu Vaucluse, a za koje se sumnja da pripada osumnjičenom. U obližnjoj kanti za smeće pronađeno je i oružje.

‘Užasan zločin’

“Shrvani smo, srce nam je slomljeno”, objavila je obitelj žrtve. Lilie James je u školi kao trenerica vaterpola radila uz studij sportskog menadžmenta.

U obavijesti roditeljima, iz St Andrew’s Cathedral School poručili su da su duboko zabrinuti. Osumnjičeni Thijssen, inače Nizozemac, bio je bivši sportski kapetan u školi prije nego što je postao dio nastavnog osoblja.

O ubojstvu se oglasio premijer Novog Južnog Walesa, Chris Minns, izrazivši sućut obitelji James, opisujući njezinu smrt kao “užasan, užasan zločin”.

Rodno uvjetovano nasilje

Inače, 21-godišnja James je 41. ženska žrtva u Australiji ove godine koja je umrla od posljedica rodno uvjetovanog nasilja. Samo u posljednjih deset dana tri žene su ubijene od strane muškaraca koje su poznavale. Ubojstva su se dogodila ili u njihovom domu ili na radnom mjestu.

“Smrt gospođe James tragičan je podsjetnik na mračnu, podmuklu stvarnost muškog nasilja nad ženama”, kazala je Tarang Chawla iz inicijative za reformu kaznene politike na polju rodno uvjetovanog nasilja.

Australija je 2010. pokrenula Nacionalni plan za zaustavljanje nasilja nad ženama i djecom, ali statistike pokazuju da su stope nasilja i dalje tvrdoglavo visoke, prenosi BBC.

Ministrica: ‘Prijavite neprikladno ponašanje’

Prema nedavnom istraživanju – dok više od 90% Australaca prepoznaje da je nasilje nad ženama problem, nešto manje od polovice kaže da je to problem u njihovom vlastitom predgrađu ili gradu. Ista je studija tako otkrila i da oko četiri od 10 Australaca pogrešno vjeruje da su muškarci i žene podjednako skloni počiniti obiteljsko nasilje.

Ministrica za prevenciju nasilja u obitelji Novog Južnog Walesa Jodie Harrison apelirala je na zajednicu da upozori na “neprikladno ponašanje” nakon smrti gđe James.

“Vlada može financirati programe, ali osim ako pojedinci ne preuzmu odgovornost za sebe, ta će državna sredstva biti uzalud”, poručila je.