Australci ludi za Franczuzom koji se suprotstavio manijaku s nožem, žele da ostane: 'Bili bismo sretni da postane naš državljanin'

Sam premijer Albanese ponudio je Guerotu pomoć oko vize

FOTO: Screenshot X

Australska vlada nagradit će francuskog državljanina koji se suprotstavio napadaču u Bondi Junctionu stalnim boravkom, ali ne i državljanstvom, jer za to zasad ne ispunjava uvjete. Premijer Anthony Albanese ponudio je tom muškarcu da “ostane u Australiji koliko god želi”, te dodao da je on “osoba za koju bi poželjeli da postane australski državljanin”.

Francuski građevinski radnik Damien Guerot prozvan je “čovjekom barijerom”, nakon što su snimke sigurnosnih kamera pokazale kako se suprotstavlja Joelu Caucahiju na stepenicama u trgovačkom centru Westfield Bondi Junction, gdje je Cauchi na smrt izbo šestero ljudi u subotu prije nego što ga je policija ustrijelila.

Albanese mu želi pomoći

Premijer Albanese je u utorak čestitao Guerotu na njegovoj “izvanrednoj hrabrosti”, pa mu zauzvrat ponudio rješavanje problema koje ima s vizom, nakon što je objavljeno da mu ona istječe u srpnju, piše The Guardian.

“Ovo govorim Damienu Guerotu, koji ima problema sa svojim zahtjevom za vizu. Dobrodošli ste ovdje, dobrodošli ste da ostanete koliko god želite. To je netko za koga bismo željeli da postane australski državljanin, iako bi to naravno bio gubitak za Francusku”, rekao je Albanese novinarima u Canberri.

“O prirodi čovjeka puno govori to kada se suočavamo s teškim problemima i situacijama, pa vidimo nekoga tko nije državljanin ove zemlje kako hrabro staje na vrh pokretnih stepenica i sprječava počinitelja da se popne na drugi kat, gdje bi vjerojatno nastavio pokolj. Mislim da smo u subotu vidjeli nešto najbolje od ljudskog karaktera u isto vrijeme kada smo vidjeli tako groznu tragediju. Zahvaljujem Damienu na njegovim izvanrednim naporima”, rekao je Albanese.

Zahtjev će pokušati odraditi što prije

Mogućnost stalnog boravka bila je “nevjerojatno dobra vijest”, rekao je Guerot svojoj odvjetnici Belindi Robertson, nakon što ju je kontaktirao ured za imigraciju. Rečeno mu je da će biti obaviješten o tome kada se stalni boravak službeno može odobriti, te da će se svi potruditi da bude “što prije”. “Uistinu je dirljivo da nešto pozitivno proizađe iz sve te boli i tragedije”, rekla je Robinson za Guardian Australia.

Premijer Albanese je u razgovoru za radio WSFM izjavio da Australija mora “učiniti više” kako bi zaštitila žene nakon napada na Bondi Junction, nakon što je policija Novog Južnog Walesa potvrdila da istražuje je li Cauchi namjerno napadao žene i djecu.

“Žene bi trebale biti sigurne kada idu u kupnju subotom poslijepodne. Trebale bi, naravno, biti sigurne i u svojem domu. Već ove godine imali smo previše incidenata obiteljskog nasilja. To je tragična statistika – u prosjeku jednu ženu tjedno u Australiji ubije netko tko je poznaje. Moramo učiniti više kako bismo spriječili pošast obiteljskog nasilja”, rekao je premijer.

Premijer: ‘Muškarci moraju promijeniti svoje ponašanje’

Premda Albanese za ABC Melbourne nije htio raspravljati o tome može li napad motiviran mizoginijom biti teroristički čin. Rekao je tek da je napad u Bondi Junctionu “potpuno neprihvatljiv” i “užasan”, te da je “u tijeku istraga o motivima”.

Albanese je dodao da je “apsolutno” na svakom Australcu, posebno muškarcima, zadatak sprječavanja nasilja nad ženama. “Žene se ne bi trebale osjećati kao da moraju promijeniti ponašanje ili da ne mogu kući hodati noću sa željezničke ili autobusne stanice. kući. Velika većina počinitelja te vrste nasilja su muškarci, a oni kao grupa moraju promijeniti svoje ponašanje”, poručio je Albanese.