Fortenovi stigle ponude: za poljoprivredni biznis se tuku Podravka, konzorcij Žito-Osatina i Orbanov tajkun Meszaros

Prodaju Fortenovina poljoprivrednog biznisa zahtijevao je američki fond HPS

07.11.2022.., Zagreb - Zgrada Fortenova grupe u  ulici Marijana Cavica 1.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Nakon što je primila niz neobvezujućih ponuda za preuzimanje poslovnog područja poljoprivrede i obavila dodatne razgovore s ponuđačima, Fortenova je pozvala odabrane ponuđače na nastavak sudjelovanja u procesu. Slijedi dubinsko snimanje poslovanja u sljedećoj fazi postupka potencijalne prodaje, objavila je kompanija.

Time bitka za Fortenovino poljoprivredno poslovanje ulazi u finalnu fazu. Iako je tijekom nekoliko mjeseci više tvrtki iz regije pokazalo interes, pozivnice za drugi krug odlaze samo na tri adrese. Ponude su, kako se već spekuliralo u medijima, dostavila dva domaća igrača – Podravka te konzorcij Žita i Osatina grupe, a treći ponuđač je mađarska Meszaros grupa.

Iza te mađarske kompanije stoji poduzetnik Lorinc Meszaros koji je već desetljećima blizak premijeru Viktoru Orbanu. Domaća ga javnost poznaje kao vlasnika NK Osijeka koji je izgradio Opus Arenu, a sada intenzivno širi poslovanje u turizmu na opatijskoj rivijeri.

Dva hrvatska igrača

“Zadovoljni smo što ćemo u postupak dubinskog snimanja ući s nekoliko iznimno snažnih potencijalnih partnera. Iako sada ulazimo u fazu dubinskog snimanja, dovršetak procesa i dalje ovisi o pronalaženju strateškog partnera koji će prepoznati punu vrijednost i potencijal ove djelatnosti i njezinih ljudi”, rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

Podravkina ponuda bila je očekivana. Šefica Podravke Martina Dalić dugo je u javnosti sugerirala spremnost za akvizicije, a isticalo se u komentarima da bi se Fortenovina proizvodnja hrane dobro uklopila u portfelj koprivničke tvrtke. Fortenova ne prodaje Agrolagunu i PIK Vrbovec nego su prodajom obuhvaćeni PIK Vinkovci, Vupik, Belje i Vinka.

Fortenovin agrobiznis ujedinio je u samom fotofinišu dvije slavonske kompanije – osječko Žito Marka Pipunića i Osatina grupu Mirka Ervačića. Konzorcij je nastao budući da pojedinačno te dvije kompanije imaju slabije financijske performanse od Podravke. Pipunić je veliki proizvođač svinja, mlijeka, jaja, brašna, šećera, junadi, stočne hrane, poslove širi i u druge djelatnosti, dok se Ervačić nametnuo u proizvodnji voća i povrća.

Hektari plodne zemlje

Prodaju Fortenovina poljoprivrednog biznisa zahtijevao je američki fond HPS, kao jedan od uvjeta novog financijskog aranžmana. HPS, koji je nesankcioniranim vlasnicima refinancirao obveznicu tešku 1,05 milijardi eura, tražio je da agrobiznis bude pripremljen za prodaju.

Baranjsko Belje, vukovarski Vupik i vinkovački PIK, Fortenovine tvrtke, naslijedile su od Todorićeva Agrokora koncesiju za 32.838 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje velikim poljoprivrednim poduzećima država daje u zakup na više desetljeća.

Iako o financijskoj težini ponuda u Fortenovi nisu željeli ništa reći, ističu da će u postupku odabira strateškog partnera, kao i u slučaju prodaje Leda, tražiti onog koji će osim plaćanja fer cijene, moći dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje.