Foto. Netko je ukrao kultni kip Brucea Leeja iz mostarskog parka Zrinjevac. Raspudić: 'To je vrlo loš znak'

Lokalni mediji javljaju kako Grad Mostar i komunalno poduzeće s uklanjanjem kipa nemaju nikakve veze

FOTO: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Iz mostarskog parka Zrinjevac nestala je kultna skulptura posvećena Bruceu Leeju. Sve što je ostalo je stalak, a pored njega je drvena paleta s kotačićima za uredski stolac.

Lokalni mediji javljaju kako Grad Mostar i komunalno poduzeće s uklanjanjem kipa nemaju nikakve veze. Policija je za portal Bljesak.info izjavila da za sada još uvijek nemaju nikakvih službenih informacija o događaju.

Denis Kapetanovic/PIXSELL

Kip postavljen 2005. godine

Projekt za postavljanje kipa Brucea Leeja pokrenut je 2003. godine. Tada je vodstvo udruge Urbani pokret – Mostar na javnoj tribini pokazalo inicijativu za podizanje spomenika hongkonško-američkom glumcu i majstoru borilačkih vještina, te pozvali umjetnike da ponude svoja rješenja.

Na ideju za postavljanje spomenika došli su književnik Veselin Gatalo i Nino Raspudić, koji u to vrijeme nije bio stranački angažiran, a kojeg je 24 sata tražio komentar. “Vidio sam. Ništa još ne znam, samo sam vidio to, nisam ništa upoznat. To je vrlo loš znak, kip pripada gradu od trenutka kad je postavljen, tako da gradsku vlast morate pitati što se događa”, rekao je Raspudić.

Kip, umjetničko djelo Ivana Fijolića, postavljen je 2005. godine, no već prve noći su mu iz ruku ukradene nunčake. Tijekom korone, spomeniku Leeja su postavili masku na usta i rukavice na ruke, a kip je već jednom ranije bio uklonjen iz parka. Svojedobno je morao na popravak kod mostarskog akademskog kipara Željka Marića, nakon što su ga vandali oštećivali.

Denis Kapetanovic/PIXSELL
Denis Kapetanovic/PIXSELL