Pronađen kip Brucea Leeja kojeg je netko ukrao iz parka u Mostaru. Teško je oštećen

04.03.2024. Mostar, Bosna i Hercegovina - Zapaljene svijece na mjestu gdje je stajao spomenik Bruce Leeju.
 Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL
FOTO: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Iz mostarskog parka Zrinjevac nedavno je nestala kultna skulptura posvećena Bruceu Leeju, a sada je pronađena teško oštećena. Kako javlja Bljesak.info, kipu su prepiljene noge, a čini se i glava.

Fotografiju kipa objavila je Instagram stranica Mostar Forever, a na njoj se vidi kako je kip teško oštećen. Građani su inače nestanak kipa prijavili policiji koja je obavila očevid, a neki od njih su zapalili i svijeće na mjestu gdje je kip stajao.

“Pronađen Bruce Lee iz Velikog parka/parka Zrinjevac i upravo traje borba za njegov život jer je u kritičnom stanju. Pomolimo se za njega. (Neznani junak nam ustupio fotografiju)”, stoji objavi na profilu ‘Mostar forever‘.

Kip postavljen 2005. godine

Projekt za postavljanje kipa Brucea Leeja pokrenut je 2003. godine. Tada je vodstvo udruge Urbani pokret – Mostar na javnoj tribini pokazalo inicijativu za podizanje spomenika hongkonško-američkom glumcu i majstoru borilačkih vještina, te pozvali umjetnike da ponude svoja rješenja.

Na ideju za postavljanje spomenika došli su književnik Veselin Gatalo i Nino Raspudić, koji u to vrijeme nije bio stranački angažiran, Kip, umjetničko djelo Ivana Fijolića, postavljen je 2005. godine, no već prve noći su mu iz ruku ukradene nunčake.

Tijekom korone, spomeniku Leeja su postavili masku na usta i rukavice na ruke, a kip je već jednom ranije bio uklonjen iz parka. Svojedobno je morao na popravak kod mostarskog akademskog kipara Željka Marića, nakon što su ga vandali oštećivali.