Foto. Plenković zabranio rad nedjeljom da kao spasi trgovkinje, one zbog te dubiozne ideje padaju s nogu

Trgovci moraju 16 radnih nedjelja razvući na cijelu godinu. Posljedice su prazne police kao u komunističko doba

FOTO: Facebook Halo, inspektore

Trgovine u ovoj godini mogu raditi samo 16 nedjelja koje odredi svaki trgovac pojedinačno. Premijer Andrej Plenković, predstavljajući prijedlog Zakona o trgovini, rekao je da je takav model “dobar balans”.

Iako je zakon na snagu stupio još lani u srpnju, tek sada – kada se 16 radnih nedjelja treba razvući na cijelu godinu – će se vidjeti kako će zabrana rada nedjeljom izgledati u praksi. Doduše, nije trebalo dugo čekati.

Već prvi vikend bio je kaotičan, budući da se poklopilo da na subotu pada praznik, Sveta tri kralja. Stoga većina trgovina nije radila ni u subotu ni u nedjelju. Očekivano, građani su u kupnju pohrlili u petak poslijepodne pa su se redovi na blagajnama protezali duž trgovina, a trebalo je imati dobre živce i na ulazima u garaže trgovačkih centara.

Trgovkinje su padale s nogu

Dok je većina centara i trgovina spojila dva neradna dana, među izuzecima u nedjelju bio je zagrebački Avenue Mall. Društvenim mrežama sada se šire fotografije opustošenih polica Konzuma, koji se nalazi u sklopu tog trgovačkog centra.

Facebook Halo, inspektore

“Jedini trgovački centar u Zagrebu (uz Supernovu i Garden Mall) koji je danas radio top tema je cijeli dan ne samo hrvatskih, već i inozemnih portala. Neviđene gužve, redovi, kolone automobila koje su čekale na ulazak u trgovački centar, dupke puni parkinzi… To je sve već objavljeno u medijima. I mi nećemo o tome.

Mi ćemo vam pokazati kako je izgledao Konzum u tom trgovačkom centru danas, predvečer. Osim što su trgovkinje cijeli dan padale s nogu i pokušavale smanjiti redove i usput popuniti police, kaos nije prestajao. Štoviše on je sve više jačao i jačao. Sve se kupovalo. Od voća i povrća, do higijene, mliječnih i mesnih proizvoda, pića, cigareta, sendviča, sve što se moglo staviti u korpe ili kolica se uzimalo”, piše na Facebook stranici Halo inspektore, koju je pokrenuo Europski centar izvrsnosti potrošača.

LUDO PREDVEČERJE U AVENUE MALLU ZAGREBJedini trgovački centar u Zagrebu (uz Super novu i Garden Mall) koji je danas…

Posted by Halo, inspektore on Sunday, January 7, 2024

Bit će takvih vikenda još

Slične prizore praznih polica, kakvi se pamte iz komunističkih vremena, mogli bismo gledati, primjerice, i na vikend u lipnju kada će Dan antifašističke borbe pasti u subotu, također prije neradne nedjelje.

Podsjetimo, Udruga Glas poduzetnika (UGP) i 15 malih trgovaca Ustavnom sudu su podnijeli prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini s Ustavom, navodeći da novi zakon posebno pogađa male obrtnike poput cvjećara, suvenirnica, pekara, tobacco shopova i malih trgovina. Zahtjev za ocjenom ustavnosti podnijela je i Hrvatska udruga poslodavaca.

Facebook Halo, inspektore