Foto. Počelo izdavanje novih vozačkih dozvola. Iz MUP-a kažu da su ove sigurnije i modernije

Promjene se uglavnom odnose na sigurnost i hardverske mogućnosti

FOTO: MUP

Od početka ovoga tjedna MUP i AKD počeli su s izdavanjem nove generacije elektroničkih vozačkih dozvola, imena Gen2. MUP na svojim stranicama piše da građani nakon deset godina od izdavanja prve elektroničke vozačke dozvole s beskontaktnim čipom, ponovno imaju najmoderniju generaciju isprava, koja donosi neke izmjene i novosti.

MUP

Grafički elementi zaštite su osuvremenjeni i dodatno osnaženi modernim DOVID elementom, pa MUP kaže da su mogućnosti krivotvorenja umanjene. Najveće promjene nastale su na hardverskoj komponenti, odnosno, beskontaktnom čipu, koji u ovoj generaciji ima novi operativni sustav i kriptografski mehanizam, s certifikatom najviših standarda sigurnosti.

Bilo je potrebno nadograditi ICT sustav

Cijena nove generacije vozačke dozvole za građane ostaje nepromijenjena, a građani ju mogu zatražiti elektronički koristeći elektroničku ili digitalnu osobnu iskaznicu ili pak klasičnim putem, fizički u svim policijskim upravama i postajama koje obavljaju upravne poslove.

MUP

“Promjena čipa uvjetovala je nadogradnju cjelokupnog ICT sustava, a dokument je podvrgnut zahtjevnim testiranjima u međunarodnim akreditiranim laboratorijima koji su potvrdili sigurnost i interoperabilnost nove vozačke dozvole”, rekao je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a. Sertić je istaknuo kako Republika Hrvatska zauzima visoko mjesto kada je riječ o kvaliteti izrade i isporuke dokumenata.

MUP na svojim stranicama također ističe kako je Hrvatska bila jedna od prvih država članica EU koja je započela s izdavanjem elektroničke vozačke dozvole, odnosno, dokumenta s beskontaktnim čipom, potpuno usklađenog s relevantnim međunarodnim normama.