Foto. SAD poslao jasnu poruku Dodiku u vrijeme dok je veličao ratne zločince. Održali su vježbu dva F-16

'Sjedinjene Američke Države neće mirno promatrati osporavanje institucija BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma'

Vojna vježba iznad BiH
FOTO: United States Embassy to Bosnia and Herzegovina

Održana je zajednička vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i američkih zračnih snaga. Tijekom popodneva, dva borbena aviona F-16 Fighting Falcon američkih zračnih snaga izveli su vježbu zračnog napada u suradnji s kontrolorima zračne podrške specijalnih snaga Vojske SAD-a i OSBiH.

Vježba je održana na području Tuzle i Brčkog. Veleposlanstvo SAD-a u BiH objavilo je na društvenim mrežama kako je to izgledalo.

Specijalne snage Vojske SAD i Oružane snage BiH uspješno su izvele bilateralnu kopneno zračnu vježbu sa JTAC timovima i…

Posted by United States Embassy to Bosnia and Herzegovina on Monday, January 8, 2024

Ova bilateralna obuka, kako je ranije priopćeno iz Veleposlanstva, predstavlja primjer napredne suradnje koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu te pokazuje posvećenost SAD-a očuvanju teritorijalne cjelovitosti BiH, suprotstavljajući se antidejtonskim i secesionističkim aktivnostima.

Poslali upozorenje onima koji su za promjenu

SAD ističu da Ustav BiH ne dopušta pravo na secesiju te da će djelovati ako bilo tko pokuša promijeniti ovu osnovnu odrednicu Dejtonskog sporazuma. “Sjedinjene Američke Države neće mirno promatrati osporavanje institucija BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručili su.

Ova obuka je dio nastojanja američkih snaga da razmjenjuju taktike, tehnike i procedure s OSBiH. Misiju je podržao i avion KC-135 Stratotanker koji je proveo dolijevanje goriva u zraku za F-16 iznad entiteta Republika Srpska u BiH.

Američke zračne snage u Europi i Africi redovno surađuju s regionalnim partnerima kako bi pružile prilike za obuku, poboljšale interoperabilnost i pokazale zajedničku predanost ciljevima zajedničke sigurnosti. “Bosna i Hercegovina je ključni partner SAD-a sa zajedničkim ciljem postizanja regionalne stabilnosti”, priopćeno je iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Avioni su se odmah vratili u bazu

Avioni SAD-a su se nakon završetka misije odmah vratili u bazu. “Mogućnost brze raspodjele, dosezanja cilja i povratka kući pokazuje sposobnost SAD-a da projicira snagu bilo gdje u trenutku te djeluje uz saveznike i partnere”, dodaje se u priopćenju.

Zvuk preleta aviona iznad Banja Luke čuo se oko 17 sati, u trenutku dok je trajala svečana akademija povodom obilježavanja neustavnog “Dana RS-a”, piše Klix.ba. Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik u ponedjeljak je veličao osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a SAD je optužio da vodi “hibridni rat” protiv Republike Srpske.

Vrlo glasan zvuk prolomio se nebom iznad Banja Luke, a nejvjerojatnije se radi o američkom avionu KC-135 Stratotanker za nadopunu goriva koji je danas poletio iz Velike Britanije i tijekom dana je kružio iznad BiH.