Foto. U Zagrebu održan skup podrške Palestini, došli i Pernar i Rada Borić, okupljeni spominjali genocid

Prema procjenama, okupilo se više stotina građana

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu u 18 sati održao se “Skup solidarnosti s Palestinom”. Prosvjed je ranije najavila organizatorica skupa Emina Bužinkić koja je medijima pojasnila kako je prosvjed dio globalnog odgovora na situaciju u Gazi koju Izrael nemilosrdno bombardira i nevjerojatan broj ljudi gubi živote.

Slični prosvjedi već su se održali i u Sarajevu i Beogradu. Policija je prije prosvjeda najavila da će snimati javni skup na mjestu okupljanja i trasi kretanja sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

‘Zaustavite okupaciju Palestine’

Skup je započeo uvodnim govorom. “Okupili smo se da pružimo podršku Palestini. Mi koji smo iskusili rat poručujemo: Zaustavite okupaciju Palestine”, rekla je uvodno organizatorica, javlja N1. Pozvala je okupljene da mirno sudjeluju u prosvjedu te da ne ističu simbole mržnje.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

“Tisuće bombi koje su pale na Palestinu ranile su 14 tisuća ljudi, a ubile 5 tisuća, od kojih su 2000 djeca”, nastavila je. “Žalimo i za 1400 ubijenih Izraelaca, tugujemo s njihovim obiteljima. Zabrinjava nas ravnodušnost međunarodne zajednice”, rekla je i istaknula da izraelske vlasti desetljećima guše slobodu Palestinaca, piše Dnevnik.hr.

Na prosvjed je došao i bivši saborski zastupnik Ivan Pernar, s palestinskom zastavom i transparentom: “I šutnja je zločin”. Pojavila se i zastupnica zagrebačke Gradske skupštine Rada Borić.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Čitali su palestinsku poeziju

“Kolonijalno nasilje Izraela prema Palestini mora stati. UN i međunarodna zajednica mora naći političko, a ne vojno rješenje. Zahtijevamo hitan prekid vatre i stvaranje humanitarnog koridora”, rekla je organizatorica.

Sirijski izbjeglica Nader Wash rekao je da “ostao u šoku” kada je vidio izraelsku zastavu izvješenu u Zagrebu te napomenuo da bi se onda trebala staviti i palestinska što su okupljeni podržali glasnim zvižducima te pljeskom. “Ako Europa ne želi izbjeglice mora se prestati miješati u Bliski istok”, rekao je te ocijenio da EU ne priznaje genocid nad Palestincima “zbog grižnje savjesti i vlastitog odnosa prema Židovima”. “Zato izostaje osuda za genocid”, rekao je praćen uzvicima: Free, free Palestine!

Zatim je nekoliko prosvjednika čitalo poeziju palestinskog pjesnika Mahmouda Darwisha. “Patnje palestinskog naroda traju 75 godina. Nezaposleni, bez osnovnih uvjeta za život na koji smo mi navikli”, rekao je prosvjednik koji kaže da je Palestinac čija majka je iz Hrvatske, piše Index.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

‘U Izraelu je na vlasti aparthejd’

“Ono što smo mi preživjeli za vrijeme rata Palestinci proživljavaju 75 godina. Svijet zbog svoje grižnje savjesti gleda njihovu patnju. Vidimo da žrtve mogu postati agresori. Palestinci nemaju prava, prijeti im zatvaranje i smrt. Nema razlike je li Palestinac vojnik ili novinar. U Izraelu je na vlasti režim aparthejda. Mi se sjećamo Nelsona Mandele, sjećamo se zločina u Srebrenici. Mi znamo kako izgledaju zločini nad civilima. Zapadni svijet ne želi vidjeti dalje od izraelskih žrtava. Čistimo li time vlastitu savjest?”, ispričao je jedan prosvjednik.

Pravnik Bermin Miškić rekao je da je u Palestini “umrla čovječnost”. “Pred očima su mi mnoga djeca koje naša društva opetovano ne uspijevaju zaštititi”, naglasio je i rekao da su više od 75 posto poginulih žene, djeca i starci. “Toliko o vojnim ciljevima”.

“Bombardiranjem Gaze se provodi kolektivna kazna nad milijunima civila. Palestina je okupirana i već 75 godina ih se drži u kavezu. Zapadni svijet izražava suosjećanje sa Izraelom, a tko izražava suosjećanje s Palestincima koji su okupirani tolike godine?”, upitao je i ocijenio da je u Gazi ostvareno kazneno djelo genocida. “Podignimo glas za pravično rješenje palestinskog pitanja, za prekid rata i nasilja, ali i okupacije Palestine. Samo se na taj način ova tragedija može dugoročno riješiti”, zaključio je.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Kakve su transparente donijeli

“Razgovarajmo međusobno, educirajmo se. Nemojmo podržavati one koji podrivaju mržnju”, rekla je na kraju organizatorica i pozvala okupljene da se raziđu i pokupe smeće. Zatim je jedan od prosvjednika zamolio građane da uzvikuju parole na arapskom, nakon čega je završen službeni program prosvjeda.

Prosvjednici, njih nekoliko stotina, nosili su transparente: “Solidarno za Palestinu, kontra ratu, kontra okupaciji”, “Bombing kids is not self defence”, “Free Palestine”, “Ne ratu među narodima, ne miru među klasama”, “Zagreb uz Palestinu”. Nosili su i palestinske zastave.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL