Foto, video. Nevrijeme poharalo dijelove zemlje. Vjetar razarao groblja i prevrnuo kamion, more prodrlo u zgrade

Snažni udari vjetra stvaraju probleme u velikom dijelu zemlje

FOTO: Pixsell / Screenshot Butiga

Snažno, ponegdje i olujno jugo, stvaralo je sinoć i tijekom jutra probleme diljem obale. More se izlilo u gradovima i mjestima duž Jadrana, a silovita promjena vremena nije zaobišla ni unutrašnjost zemlje.

Na zagrebačkom području bilježe se mjestimice olujni udari jugozapadnog i južnog vjetra, a nabujala Sava kod Podsusedskog mosta nosi polomljene grane i stabla.

Nabujala Sava kod Podsusedskog mosta Robert Anic/PIXSELL
Rijeka nosi polomljene grane i cijela stabla Robert Anic/PIXSELL

Istramet javlja da je najviše kiše palo je na riječkom području i kvarnerskim otocima. Poplavile su ceste kod Grobnika i Grobničko polje.

Poplavljene prometnice na području naselja na Grobniku i grobničko polje Goran Kovacic/PIXSELL

Poplavljene rive, ceste…

Olujno jugo koje još od četvrtka ne prestaje puhati svom žestinom u Splitu i njegovoj široj okolici i danas radi velike probleme. Dizanje razine mora pogodilo je otoke Hvar, Brač, Vis i Korčulu, gdje su potopljeni objekti uz more i brojne ceste.

Ništa bolje nisu prošli ni Kaštela, Trogir i Čiovo. Nevrijeme je pogodilo i Zagoru gdje su uništena groblja. Zbog jakog vjetra otkazane su brojne trajektne i katamaranske linije duž cijelog Jadrana. U Splitu danas jugo puše oko 100 kilometara na sat, zbog čega su vatrogasci zaprimili desetak dojava o srušenim stablima na prometnicama.

Podivljalo more u splitskoj luci Ivo Cagalj/PIXSELL
More se na nekim mjestima izlilo na obalu Ivo Cagalj/PIXSELL
Jaka kiša u šibenskom zaleđu stvarala je probleme na prometnicama Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Snažni udari vjetra izazvali su probleme i u Vrgorcu, gdje se komad limenog krova odvojio sa zgrade i završio na kružnom toku.

⚠️ Komad limenog krova s Poduha završio je na kružnom toku! Pazite na tom području!

Posted by Vrgorske novine on Friday, November 3, 2023

More ušlo u ugostiteljski objekt na Hvaru

More je poplavilo i starogradsku rivu na otoku Hvaru, a ušlo je i u nekoliko objekata.

“Imali smo jači udar plime ranije jutros kada su se neki objekti bili poplavljeni. Naš tim intervenira u jednom ugostiteljskom objektu koji se uredio prije dvije godine. Lokalno stanovništvo zna sve ‘čari’ vremenskih (ne)prilika u ovom kraju, a noviji se privikavaju”, rekao je za Dalmaciju danas zapovjednik DVD-a Hvar, Antoni Ivanković.

Jugo okrenulo na lebić u Hvaru uz plimu Video: Cvjetko Mazalin

Jugo okrenulo na lebić u Hvaru uz plimuVideo: Cvjetko Mazalin

Posted by Crometeo on Friday, November 3, 2023

Vjetar prevrnuo prikolicu

Udar vjetra prevrnuo je prikolicu na kamionu pored Gizdavca u dalmatinskom zaleđu, na prilazu poslovnoj zoni, pa policija ondje regulira promet.

Prevrnuta prikolica kod Gizdavca Ivo Cagalj/PIXSELL
Policija regulira promet Ivo Cagalj/PIXSELL

Gospić spreman za obranu od poplava

Na širem području Gospića noćašnje olujno nevrijeme nije izazvalo veće probleme, kiša i dalje pada, u posljednja 24 sata palo je čak 47.9 mm po četvornom metru, a od jučer traje pripremno stanje obrane od poplava.

„Sve su službe spremne za slučaj potrebe provođenja aktivnosti obrane od poplava“, rekla je Hini voditeljica gospićke Ispostave Hrvatskih voda Lidija Pernar naglasivši da je na cijelom slivu u Ličko-senjskoj županiji od jučer uspostavljeno pripremno stanje obrane od poplava.

Dodala je i kako za sada većih problema nije bilo, teren se obilazi, a u narednim satima očekuje se smirivanje i prestanak oborina.

Kakvo nas vrijeme očekuje sutra

Sutra će u većini krajeva biti djelomice sunčano. Mjestimice se očekuje kiša, uglavnom u prvom dijelu dana na Jadranu i u gorju, lokalno i u obliku pljuskova s grmljavinom.

Krajem dana sa zapada stiže jače naoblačenje s kišom, ponajprije na sjevernom Jadranu. Navečer će vjetar postupno jačati, a na moru okretati na južni i jugo.