Francuskom se širi histerija zbog stjenica iako je većina dojava o najezdi lažna. Svejedno, država razmatra uvođenje raznih mjera

Francuske vlasti strahuju da je imidž Pariza narušen i da bi turizam mogao trpjeti

France, Paris, 2023-10-04, cockroaches, pest control and bedbugs shop, insect control, Photograph by Magali Cohen / Hans Lucas.
France, Paris, 2023-10-04, cafards, boutique anti nuisibles, desinsectisation, Photographie par Magali Cohen / Hans Lucas (Photo by Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
FOTO: Hans Lucas via AFP/Ilustracija

Glavni grad Francuske pod najezdom je stjenica, barem ako je suditi po fotografijama i videima koji se šire društvenim mrežama.

Ovi parazitski kukci zaposjeli su pariški javni prijevoz, škole, bolnice, čak i kina. Tamošnja vlada pokušava obuzdati paniku koja se iz nekog razloga širi državom, a danas će borba protiv stjenica biti tema sastanka premijerke i dužnosnika ministarstava zdravstva, gospodarstva i prometa, piše BBC.

Istodobno, entomolozi i zdravstveni stručnjaci upozoravaju da su – iako je došlo do nedvojbenog porasta populacije stjenica – mnoge prijave lažne te da postoji rizik od neopravdane histerije. Nicolas Roux de Bézieux, kreator web stranice za suzbijanje štetočina, kaže da se u tri od četiri poziva koje je primio od zabrinutih građana pokazalo da problemi u njihovim domovima nisu uzrokovani stjenicama.

Vlasti strahuju zbog narušavanja imidža

Francuske vlasti strahuju da je imidž Pariza narušen i da bi turizam mogao trpjeti, posebno tijekom Olimpijskih igara sljedeće godine.

Međutim, moraju pronaći ravnotežu između umirivanja javnosti i podizanja svijesti o problemu koji zahtijeva hitnu akciju ako se želi ispravno kontrolirati.

Francuski ministar prometa Clement Beaune u srijedu je izjavio da od gotovo 50 prijavljenih slučajeva stjenica u metrou, niti jedan nije potvrđen.

Istrebljivači imaju više poziva nego inače

Ipak, proteklih tjedana tvrtke za dezinsekciju diljem Francuske izvijestile su o velikom porastu poziva na intervenciju u vezi stjenica. Jedan od nedavno potvrđenih slučajeva najezde bio je u pariškoj srednjoj školi, gdje su učitelji odbili raditi nakon što su stjenice uočene u više učionica.

Među mjerama koje francuska vlada razmatra su reguliranje cijena usluga dezinsekcije, razjašnjavanje financijske odgovornosti na relaciji vlasnik stana – iznajmljivač, te popis registriranih tvrtki za kontrolu štetočina.

‘Postojale su prije, postojat će i kasnije’

Stručnjakinja iz francuskog nacionalnog zdravstvenog i sanitarnog tijela ‘Anses’ ranije je izjavila da je problem sa stjenicama fenomen u nastajanju u Francuskoj, ali i u ostatku svijeta.

“To je uglavnom zbog kretanja ljudi, putovanja stanovništva, činjenice da ljudi ostaju u kratkotrajnom smještaju i donose stjenice u svojim koferima ili prtljazi”, rekla je za CNN Johanna Fite.

Zamjenik gradonačelnice Pariza Emmanuel Gregoire tvrdi da nema prijetnje nadolazećim Olimpijskim igrama. “Stjenice su postojale prije i postojat će i poslije”, poručio je nekidan Gregoire.