Pariz pod opsadom stjenica, iz javnog prijevoza nagrnule i u domove: 'Izlaze noću, piju ljudima krv'

Najezda je postala i politički problem jer je Pariz domaćin Olimpijskih igara sljedeće godine

Stjenice u pariškom javnom prijevozu
FOTO: Screenshot/X

Sve veća kriza sa stjenicama u Francuskoj izazvala je svađu i u političkim krugovima. Gradska vijećnica u Parizu navodi da se invazija tih krvopija mora riješiti prije Olimpijskih igara sljedeće godine. Ministar prometa Clément Beaune pozvao je željezničke i autobusne prijevoznike da spriječe razmnožavanje stjenica u javnom prijevozu kako bi se zaštitili putnici.

Val panike i gnušanja proširio se zemljom. Građani objavljuju snimke i fotografije za koje tvrde da prikazuju insekte u pariškom lokalnom sustavu javnog prijevoza, brzim vlakovima i u zračnoj luci Charles de Gaulle.

Dio putnika u pariškom metrou i lokalnim vlakovima stoji dok se voze javnim prijevozom jer se boje sjesti. Tvrtke za dezinsekciju javljaju da je sve veća potražnja za njihovim intervencijama i u privatnim domovima građana, piše The Guardian.

Strojovođa vidio stjenice u vagonu

Ovaj tjedan, strojovođa na liniji 8 pariškog metroa rekao je da je vidio stjenice u vagonu. Uprava za promet priopćila je da nema potvrđenih slučajeva, ali je vlak svejedno uklonjen iz prometa iz predostrožnosti i bit će “tretiran”. Željeznički prijevoznici rekli su da se vagoni i sjedala redovito tretiraju kako bi se spriječila zaraza.

Mathilde Panot, čelnica ljevičarske stranke La France Insoumise i zastupnica u Narodnoj skupštini, rekla je da su stjenice “prouzročile pakao za milijune obitelji u zemlji” i da vlada mora djelovati.

Vijećnici pisali i premijerki

Zastupnici iz pariške gradske skupštine pisali su premijerki Élisabeth Borne. Traže osnivanje nacionalne radne grupe koja bi se bavila ovom pošasti. “Nitko nije siguran. Možete ih uhvatiti bilo gdje i donijeti kući. I nećete ih otkriti na vrijeme dok se ne razmnože i ne rašire”, upozorio je zamjenik gradonačelnice Pariza Emmanuel Grégoire.

Rekao je da vlada mora koordinirati djelovanje na svim razinama države “što je brže i djelotvornije moguće”. “Pakao je kada se netko nađe suočen s ovim insektima”, dodao je ističući da su posebno ugrožena kućanstva s niskim primanjima koja si ne mogu priuštiti troškove dezinsekcije doma.

Pojavile se posljednjih desetljeća

Stjenice su uglavnom nestale 1950-ih, a ponovno su se pojavile posljednjih desetljeća i postale su sve otpornije na kemijske tretmane. Mogu biti prisutne u madracima, ali i u odjeći i prtljazi. Izlaze noću, a hrane se s ljudskom krvi.

Mogu prouzročiti i psihološki stres, probleme sa spavanjem, tjeskobu i depresiju. Mediji ih nazivaju “kućnim teroristima”. Francusko nacionalno zdravstveno i sanitarno tijelo, Anses, otkrilo je da je između 2017. i 2022. 11 posto francuskih domova bilo zaraženo.