Fuchs kaže da je profesor iz onog skandala u školi bio pijan. Čovjek iz njegova ministarstva: 'Ja nemam tu informaciju'

Momir Karin kaže i kako ne bi pretpostavljao o tome hoće li profesor dobiti otkaz

Momir Karin
FOTO: Screenshot/Dnevnik Nove TV

Ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja u Ministarstvu obrazovanja Momir Karin gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je govorio o slučaju tučnjave učitelja i učenika u zagrebačkoj srednjoj školi koja je potresla javnost.

Na pitanje kako je ministar mogao reći da je profesor bio alkoholiziran ako taj podatak nije provjeren, Karin je odgovorio: “Ministar je dao izjavu i nema potrebe nju komentirati. Je li profesor bio u pijanom stanju ili ne, to će se pokazati u daljnjim istragama, ja nemam tu informaciju”.

Za učenike koji su snimali i provocirali te koje su primjerene sankcije za njih, kaže kako su u sukobu svi sudjelovali i svi snose dio odgovornosti.

Škola ima rok od 15 dana

“Škola utvrđuje razinu odgovornosti u ovom događaju. Krenut će praznici, no škola će raditi na tome jer imaju zakonski rok od 15 dana za utvrditi relevantne činjenice i izricanje pedagoških mjera, od ukora do isključenja iz škole”, rekao je Karin.

Nije htio odgovoriti što bi se moglo od toga dogoditi u ovom slučaju. Navodi da je i sam bio 15 godina ravnatelj strukovne škole i izricao je mjere te imao teških situacija.

“Uvijek napravite ono što vam propisuje zakon i protokol i ono što vam vaša ljudska dimenzija propisuje kako bi zaštitili dostojanstvo svih. Svi trebamo izvući pouke i poruke da ovakve stvari nisu dopuštene i da se trebaju sankcionirati da bi imali jasnu poruku kako to nije dobro”, poručio je.

‘Roditelji nisu sretni’

S roditeljima učenika nije razgovarao, ali je u kontaktu sa školom i kaže da će svi snositi dio odgovornosti. “Roditelji su sigurno iznenađeni, nisu sretni što su njihova djeca sudjelovala u ovim događajima. Kad se izreknu disciplinske mjere, sigurni smo da će svi snositi dio odgovornosti”, rekao je Karin.

Kaže kako ne bi pretpostavljao o tome hoće li profesor dobiti otkaz. “Ne bih to prejudicirao. Treba sve utvrditi i vezano za profesora i zašto je doveden u takvu situaciju. Ne možemo opravdavati takvo ponašanje”, kaže Karin.

Bitnije im snimiti nego pomoći

Komentirao je i ponašanje djece koja su tučnjavu snimila. “Imamo djecu kojima je bitnije snimiti nego da pomognu. Dali smo mogućnost svakoj školi da može donijeti internu odluku da se zabrane mobiteli, sve opcije su na stolu i mislim da će se ozbiljno razmisliti o tome”, rekao je Karin i rekao da takvih škola ima i dobrih iskustava.

Ako se pokaže da profesor nije pijan, Karin na pitanje hoće li se ministar ispričati profesoru navodi: “Ljudski je ispričati se”. Uhićeni profesor iz zagrebačke strukovne škole pušten je na slobodu. Žalbeno vijeće zagrebačkog Županijskog suda usvojilo je žalbu i ukinulo odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru.

Bio je uhićen nakon tučnjave do koje je, prema tvrdnjama učenika, došlo nakon što ga je učenik vrijeđao i provocirao. Odluka o određivanju istražnog zatvora šokirala je njegove kolege.