Fuchs o svojem doktoratu: 'Nije problem nikome u svijetu, osim šačici akademskih izvora'

Ministar znanosti i obrazovanja doktorirao je u Švedskoj

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs danas je komentirao natpise o propitivanju njegovog znanstvenog zvanja doktora sa švedskog sveučilišta, kao i doktorske disertacije i nostrifikacije doktorata.

“Ja sam Radovan Fuchs. Nikada ne koristim titule, to je možda utjecaj boravka i doktoriranja u Švedskoj jer se tamo titule u principu na koriste u normalnoj komunikacija. Ali, ako me pitate što sam u znanstvenoj karijeri postigao onda sam doktor znanosti Radovan Fuchs“, kazao je u razgovoru za HRT.

Navodi da je doktorat radio prema modelu koji se u Švedskoj koristi nekoliko stotina godina, a koji se donekle razlikovao od pisanja doktorata u ondašnjoj Jugoslaviji i dodaje da se švedski model koristi i danas u Hrvatskoj.

Ne vidi značajne probleme u svojem radu

Fuchs je rekao da svaki doktorat ima elemente timskog rada pa tako i njegov. “Doktorat je napravljen, obranjen i nostrificiran u Hrvatskoj”, kazao je i istaknuo da je rad tiskan u 530 primjeraka koji su distribuirani po cijelome svijetu. Kaže da nigdje nikome u svijetu nije problem, osim “šačici akademskih izvora koji se nisu imenom htjeli deklarirati”.

“Njima to predstavlja problem, ali ja ne vidim neke značajne probleme. Problema ni nema, rad i radovi unutar njega citirani su više od 400 puta. Ako idete malo dublje, taj doktorat je naveden i u monografiji Svjetske zdravstvene organizacije o toksinu koji sam radio. Radovi se citiraju i dan danas”, naglasio je Fuchs.