Gladan novca za nuklearni program, Kim Jong-un se bacio u veliki ilegalni biznis. Uz Rusiju, naoružava i teroriste Hamasa

Pjongjang je zatvorio sve ceste prema jugu i srušio rasvjetu uz njih. Seul se priprema za mogući napad

FOTO: AFP

Južnokorejska obavještajna agencija priopćila je kako ne isključuje mogućnost da Sjeverna Koreja napadne Južnu Koreju bespilotnim letjelicama i motoriziranim jedrilicama. Vijest je došla nakon što je Pjongjang zatvorio sve granične prijelaze i ceste koje ga povezuju s Južnom Korejom.

Objekti u blizini putova su srušeni, uklonjena je sva rasvjeta te su ukopane brojne protutenkovske i protupješačke mine. Te ceste između dviju Koreja nekoć su se smatrale simbolom pomirenja i suradnje. Aktivnosti sjevernokorejske vojske odmah su protumačene kao priprema za izazivanje sukoba niskog intenziteta s Južnom Korejom.

Ban Kil-joo, profesor na Institutu za međunarodne odnose Ilmin s Korejskog sveučilišta, ocijenio je da postavljanje mina sugerira spremnost Sjeverne Koreje za vojnu akciju u demilitariziranoj zoni, slično situaciji tijekom Korejskog rata.

Pripreme za rat širokih razmjera

“To je znak da sjevernokorejske jedinice mogu, kroz koridor koji su otvorili, prodrijeti u Južnu Koreju, a istodobno blokirati napredovanje južnokorejske vojske protutenkovskim i protupješačkim minama. To treba promatrati kao signal da Pjongjang može provocirati lokalno, ali i povesti rat širokih razmjera. Vjerojatnost istodobne infiltracije pješadije i korištenja dronova i motoriziranih jedrilica ne može se isključiti”, rekao je profesor Ban.

Da je Sjeverna Koreja, jedna od najsiromašnijih država svijeta, izrasla u vojnu velesilu, dokazuju informacije o tome da Pjongjang isporučuje goleme količine naoružanja i municije Rusiji. Istodobno, Pjongjang opskrbljuje oružjem i palestinsku terorističku organizaciju Hamas.

Krhotine projektila koji je 2. siječnja pao na ukrajinski grad Harkiv potječu od sjevernokorejskog balističkog projektila serije Hwasong-11, prijavili su Vijeću sigurnosti promatrači UN-a. Potvrdili su tako sumnje tužiteljstva u Harkivu, koje je nakon napada medijima pokazalo dijelove projektila različitog od ruskih modela, za koji su rekli da bi mogao biti sjevernokorejski.

Milijuni granata za Rusiju

Pjongjang je Rusiji poslao milijune topničkih granata nakon samita Kima Jong-una i Vladimira Putina prošlog rujna, izjavio je južnokorejski ministar obrane Shin Won-sik. Kazao je da je do siječnja Sjeverna Koreja poslala oko 6700 kontejnera, koji mogu prevesti približno tri milijuna topničkih granata kalibra 152 mm ili pola milijuna kalibra 122 mm.

U prosincu 2022. američki dužnosnici izjavili su da je Sjeverna Koreja isporučila takve projektile i ruskoj paravojnoj grupi Wagner. Posljednjih mjeseci pojavilo se nekoliko izvješća koja ukazuju da je povećan dotok topničkih granata te oko 2,5 milijuna komada streljiva koji su iz Sjeverne Koreje stigli u Rusiju.

Dok sjevernokorejske tvornice rade s tek 30 posto kapaciteta zbog nedostatka sirovina i energije, vojne tvornice rade punim kapacitetom. U zamjenu za oružje, Moskva Pjongjangu šalje hranu i druge potrepštine.

Globalna ilegalna trgovina oružjem

U napadu na Izrael 7. listopada 2023. Hamas je, između ostalog, koristio i granate na raketni pogon F-7 sjevernokorejske proizvodnje. To je potvrdila i Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje. Sjeverna Koreja dostavlja oružje Hamasu preko Irana, Sudana i Egipta, odakle Hamas unosi oružje u Gazu kroz mrežu tunela.

Preko Irana i Sirije, Sjeverna Koreja prebacila je rakete i militantima Hezbolaha u Libanon. Također, pomogla je Iranu u proizvodnji nekoliko vrsta raketa.

Sve to potvrđuje izravnu uključenost Sjeverne Koreje u globalnu ilegalnu trgovinu oružjem. Kako bi prikupila novac za svoj nuklearni program i program balističkih projektila, a istovremeno izbjegla dodatne sankcije, Sjeverna Koreja oslonila se na nezakonitu trgovinu i mrežu financiranja.

S komunista na islamiste

Američki ekspert za Sjevernu Koreju Benjamin Young tvrdi da je Pjongjang “posvećen etosu gerilske borbe i pomaganju nedržavnim akterima u njihovim ratovima za suverenitet i neovisnost. Režim je nekoć davao obuku i oružje komunističkim pobunjenicima i antikolonijalnim oslobodilačkim pokretima. Zato danas pomaže islamističke militante poput Hezbollaha, Hutija i Hamasa te režime u Iranu i Siriji”.

O ambicijama Kima Jong-una govori i to da je, poput svih velikih sila, i Sjeverna Koreja odlučila zauzeti svoj dio svemira. Nakon što je u studenome u orbitu lansirao svoj prvi špijunski satelit, Pjongjang je najavio da će ove godine poslati u svemir još tri satelita koji će “provesti važnu misiju za poboljšanje svojih sposobnosti svemirskog izviđanja. Tako će još bolje nadzirati i kontrolirati pokrete američkih i drugih neprijateljskih sila.”

Prvi špijunski satelit Malligyong-1 uspješno su lansirali tek iz trećeg pokušaja, nakon neuspjeha u svibnju i kolovozu. Državna Korejska centralna novinska agencija priopćila je da je izvršeno testiranje snage “supervelike” bojeve glave projektirane za stratešku krstareću raketu Hwasal-1 Ra-3 te da je isproban učinak nove protuzračne rakete Pyoljji-1-2.

‘Okupirati, podjarmiti i pripojiti’

Ta testiranja provedena su nakon što je Kim objavio da je Sjeverna Koreja odustala od ponovnog ujedinjenja s Južnom, proglasivši tu zemlju neprijateljskom državom. Najavio je i kako će u novi ustav biti unesena formulacija da će Sjeverna Koreja “u potpunosti okupirati, podjarmiti i obnoviti teritorij Republike Koreje i inkorporirati ga u teritorij svoje države”.

Nakon što se svijet desetljećima bezuspješno pitao kako tako siromašna država od 25 milijuna stanovnika, od kojih je polovica gladna ili pothranjena, može stvoriti tako enormnu vojnu silu, sad se nameće još jedno pitanje bez jasnog odgovora: kako može proizvesti i izvesti toliko oružja da pomaže čak i Rusiji.

Korejska narodna armija raspolaže velikom količinom opreme, uključujući 4100 tenkova, 2100 oklopnih transportera, 8500 komada poljskog topništva, 5100 višecijevnih bacača raketa, 11.000 protuzračnih topova i nekih 10.000 MANPADS-a i protutenkovskih navođenih projektila; oko 500 ratnih brodova i 730 borbenih zrakoplova.

Osovina Sj. Koreja – Kina – Rusija – Iran

Kim Jong-un može napasti Južnu Koreju kako bi za račun Rusije skrenuo pozornost svjetske javnosti s rata u Ukrajini; sve dosadašnje pripreme Pjongjanga upućuju na mogućnost takvog scenarija.

Američki ministar obrane Lloyd Austin izjavio je pred Kongresom da Sjeverna Koreja postaje sve samopouzdanija zahvaljujući proširenoj vojnoj suradnji s Rusijom te vezama Kima s Putinom. Posebno je upozorio na opasnost zbog “sve veće povezanosti” Sjeverne Koreje s Kinom, Rusijom i Iranom.

Zaključio je da se ruska vojska uspjela oporaviti od štete koju joj je nanijela Ukrajina upravo zahvaljujući granatama i projektilima iz Sjeverne Koreje i dronovima iz Irana.