Glavaš psovao suca na izricanju presude pa se žalio da u zapisniku nema svih uvreda. Dobio globu od 5000 eura

Uvrede je Glavaš uputio sucu Draženu Kevriću

27.10.2023. Zagreb - U ponovljenom sudjenju Branimir Glavas i suoptuzenici proglaseni su krivima za ratni zlocin nad osjeckim Srbima 1991. u slucajevima garaza i selotejp.

 Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Županijski sud u Zagrebu odrezao je Branimiru Glavašu kaznu od 5000 eura zbog ometanja reda u sudnici tijekom izricanja nepravomoćne presude kojom je proglašen krivim za ratne zločine počinjene u Osijeku. Kaznu je dužan platiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti rješenja.

Glavaš je, podsjetimo, prošlog petka na objavi presude tijekom njezina obrazlaganja pitao suca Dražena Kevrića: “Predsjedniče, moram li ja ovo slušati?” Nakon što mu je sudac odgovorio da ne mora, Glavaš je izašao iz sudnice rekavši mu: “Vi ste govno. Nabijem na kurac vas i vaš sud.”

Tu nije bio kraj: Glavaš je putem svog odvjetnika dostavio pisani podnesak i ustvrdio da nisu točno navedene riječi u službenom zapisniku te da on nije izgovorio: “Vi ste govno. Nabijem na kurac vas i vaš sud”, već da je zapravo rekao: “Sram Vas bilo. Vi ste jedno govno. Nabijem vas na kurac, vas i vaš sud.”

Sedam godina za zločin

U sudskom rješenju o kazni Glavašu navedeno je nadalje: “Izgovorene i u pisanom podnesku ponovljene riječi optuženika nikako se ne mogu tumačiti drugačije nego namjerom grubog narušavanja dostojanstva suda. Pri tome se radilo o takvom obliku i načinu ometanja reda u sudnici da se izricanjem opomene ili novčanim kažnjavanjem u nižem iznosu ne bi postigla svrha kažnjavanja imajući na umu da je najveći propisani iznos novčane kazne 50.000 kuna, pri čemu se vodilo računa i o optuženikovom imovnom stanju”.

Županijski sud u Zagrebu na ponovljenom suđenju u slučajevima “Selotejp” i “Garaža” nepravomoćno je osudio Glavaša na sedam godina zatvora za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991., dok su njegovi suoptuženici također dobili bezuvjetne zatvorske kazne.

Na pitanje novinara očekuje li da mu ponovno odrede istražni zatvor Glavaš je, izlazeći iz zgrade suda, odgovorio: “Boli me đon”. Pritom je nastavio vrijeđati suca Kevrića, rekavši kako očekuje da će uskoro postati predsjednik suda ili otići u Bruxelles.