Gospođa iz Rijeke uplatila nekom tipu 40.000 eura. Preko Fejsa joj obećavao: 'Dat ću ti sve, živjet ćemo skupa'

Kad je shvatila da je prevarena, javila se policiji

09.01.2023., Zagreb - Ilustracija - Euro.
 Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Riječanka u dobi od 68 godina tri je mjeseca komunicirala s nepoznatom osobom putem društvene mreže. Prevarena je, a online romansa stajala ju je 40.000 eura, javlja policija.

Ona je u više navrata nepoznatom muškarcu uplaćivala novac na bankovne i poštanske račune. Tip joj je muljao o velikom novčanom iznosu koji će joj pokloniti, kao i o njihovom budućem zajedničkom životu.

Riječ je samo o jednoj od niza prevara, upozoravaju iz policije. Počinitelji se žrtvama lažno predstavljaju na društvenim mrežama kao pomorci u inozemstvu ili strani bogati vlasnici. Nagovaranjem i laganjem dolaze do novca.

Romantične prevare najčešće

Romantične prevare su jedne od najčešćih financijskih online prevara u kojima se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na društvenim mrežama, internetskim stranicama za upoznavanje ili putem elektroničke pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist.

Počinitelji komunikacijom iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim računima.

Iz policije pozivaju građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju nerealnim ponudama. “Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odmah prestanite komunicirati i ne uplaćujte novac, a događaj prijavite policiji na broj 192”, poručuju.