Gospodin Željko hit je u Podravini. Uzgojio je bundevu od 326 kilograma

Prvu je uspješno uzgojio prije tri godine

29.09.2023., Semovci, Virje - Zeljko Ivorek uzgojio je najvecu  bundevu u Podravini, a koja tezi 326 kilograma i njegov je veliki ponos i posebice ukras okucnice koja je postala nadaleko poznata jer je posebna atrakcija. Photo: Damir Spehar/PIXSELL
FOTO: Damir Spehar/PIXSELL

Željko Ivorek iz Šemovaca, naselja na području Općine Virje pet godina uzgaja ukrasne bundeve, među njima i divovske. Sjeme je nabavio iz SAD-a i Kanade, a ove godine je jedna narasla do 326 kilograma.

“Prvu divovsku tikvu uspješno sam uzgojio prije tri godine, a u ovoj sezoni sam stigao i do svog rekorda. Prijašnjih godine težina im se kretala oko 220 kilograma”, kazao je za ePodravinu.

Njegova kuća i okućnica ukrašene su bundevama koje je uzgojio, a za ovu najveću je angažirao i bager kako bi je postavio na posebno postolje. O njoj se, kazao je, puno brinuo, uz posebnu prihranu.

Željko Ivorek uzgojio ogromnu bundevu Damir Spehar/PIXSELL
Vlasnik želi jednu od pola tone Damir Spehar/PIXSELL
Najveća bundeva pred kućom Damir Spehar/PIXSELL

Želi uzgojiti bundevu od pola tone

Ispričao je da je ovosezonski kapitalac nastao je od sjemena kanadske bundeve. Sljedeće godine ga planira pomiješati sa sjemenom američke. “I kod nas u Hrvatskoj ima ljubitelja uzgoja divovskih tikvi i s njima sam stalno u kontaktu jer mi je želja imati plod težak barem pola tone. Stalno razmjenjujemo iskustva i svaki savjet dobro dođe. Sad planiram s njima i razmijeniti sjeme da vidim kakve će rezultate dati to križanje”, kazao je.

Budući da je bundevu postavio ispred kuće, kaže da se dosta ljudi zaustavlja i raspituje o takvim bundevama. Neki se i fotografiraju. “Dosta prolaznika se i raspituje o tim divovskim tikvama jer stvarno izgledaju impresivno, a idealne su za ukrašavanje okućnice. Mene će uzgoj i dalje biti glavni hobi, a vjerujem da ću uskoro ostvariti i svoj cilj”, kazao je Željko Ivorek za ePodravina.

Bundeva od 326 kilograma Damir Spehar/PIXSELL
Ukras je okućnice Damir Spehar/PIXSELL
Izložena ispred kuće vlasnika Damir Spehar/PIXSELL