Gotova velika akcija. U moru kod Lošinja uništena mina zaostala iz Drugog svjetskog rata

Akcija je počela jučer

FOTO: PU istarska

Mina zaostala iz Drugog svjetskog rata, pronađena u moru kod Lošinja, uništena je kontroliranom detonacijom u četvrtak, desetak minuta prije 13 sati, izvijestila je primorsko-goranska policija. S detonacijom bombe prestala su sva ograničenja u cestovnom, zračnom i pomorskom prometu na tom području.

Akcija premještanja protubrodske mine pronađene u uvali Čikat na zapadnoj strani otoka počela je u četvrtak oko šest sati. Prethodno su evakuirani svi građani i zaposlenici gospodarskih subjekata na širem području Čikata, odnosno području tzv. crvene zone najveće potencijalne opasnosti od prijevremene eksplozije.

USPJEŠNO NEUTRALIZIRANA MINAKontroliranom detonacijom u 12.51 sati uspješno je neutralizirana mina u lošinjskom…

Posted by Grad Mali Lošinj on Thursday, March 14, 2024

Bila ukopana u mulj

Tijekom akcije bio je zabranjen cestovni i pomorski promet dok je u zračnom prometu zabrana, osim za zrakoplove, vrijedila i za dronove. Građani i gosti otoka Lošinja su obaviješteni o prestanku opasnosti SMS porukom Županijskog centra 112.

Akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinirao je Stožer civilne zaštite Grada Malog Lošinja u partnerstvu s primorsko-goranskom policijom i drugim žurnim službama. Mina je bila neotkrivena jer je većim dijelom bila ukopana u mulj.

U tijeku je postupak izmještanja mine, točnije tegljenje prema lokaciji neutralizacije.

Posted by Grad Mali Lošinj on Thursday, March 14, 2024

Slična akcija u Medulinskom zaljevu

Istarska policija javlja o sličnoj akciji u medulinskom zaljevu koja je počela jutros. Proveli su je ronioci Interventne jedinice policije PU istarske u suradnji s protueksplozijskim roniocima PU koprivničko-križevačke i PU šibensko-kninske, Jedinicom specijalne i interventne policije PU splitsko-dalmatinske te pomorskom policijom i Lučkom kapetanijom. Akciju je koordiniralo Zapovjedništvo za intervencije.

U pripravnosti su bili i vatrogasci i hitna medicinska pomoć, ali zahvaljujući dobroj pripremi i dobro odrađenim policijskim zadaćama, nije bilo potrebe za njihovom intervencijom.

‘Akcija je trajala oko šest sati’

„Plan uklanjanja, premještanja i uništavanja mine koja se nalazila na oko 16 metara dubine nedaleko otoka Bodulaš bio je temeljit, a sama akcija trajala je oko šest sati”, rekao je Ivan Babić, voditelj za protueksplozijsko ronjenje u Zapovjedništvu za intervencije Ministarstva unutarnjih poslova.

“Nakon postavljanja sigurnosnih zona na moru i kopnu, kolege ronioci su prvotno fiksirali minu, a potom je zračnim balonima podigli prema površini mora, nakon čega je otegljena na sigurnu lokaciju na otvorenom moru izvan Kamenjaka gdje je i uništena u kontroliranim, sigurnim uvjetima”, dodao je.

Radilo se o nekontaktnoj protubrodskoj mini serije LMB III, iz doba 2. svjetskog rata. Ovakve mine najčešće su se polagale u more iz broda ili zrakoplova, a aktivirale su se bez izravnog kontakta s brodom. Mina koju su policijski službenici izvadili iz Medulinskog zaljeva i potom uništili bila je dužine 2,98 metara, a u njoj je bilo oko 690 kilograma eksploziva.