Grad Zagreb o drami na Hipodromu, kažu da su neki lovili u mutnom: 'Svi konji su zbrinuti. Konačno uvodimo reda'

Situacija na Hipodromu eskalirala je u četvrtak navečer, kada su pozvane policija i hitna pomoć

FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Konji na zagrebačkom Hipodromu nisu bez hrane i vode i imaju odgovarajuću veterinarsku skrb, kažu iz Grada Zagreba. Podsjetimo, situacija je eskalirala nakon što je gradska ustanova Upravljanje sportskim objektima korištenje infrastrukture Hipodroma onemogućila korisnicima za koje tvrde da nemaju ugovore i ne plaćaju boksove za svoje konje.

Na Hipodrom su jučer pozvane policija i hitna pomoć, a predsjednik Zagrebačkog galopskog saveza Enimark Ponjević tvrdio je da su konji, ali i zaposlenici, zatočeni od srijede navečer. Konji, kako je rekao, nisu imali hranu, vodu ni adekvatnu skrb.

Grad želi uvesti reda

Iz Grada Zagreba kažu da konji nisu zatočeni, a kako doznajemo vlasnici konja bili su obaviješteni da ih do četvrtka mogu izvesti iz boksova ako ne planiraju potpisati ugovore i plaćati korištenje boksova i drugih sadržaja Hipodroma.

“Na Hipodromu godinama nije bilo reda, nije se znalo tko su vlasnici konja i nije bilo dokumentacije o zdravstvenom stanju konja. Pojedinci su koristili ovu situaciju da si osiguraju prihode i povlastice koje im ne pripadaju, a Grad Zagreb zbog pravne nesigurnosti nije mogao ulagati u razvoj Hipodroma. Višegodišnji napori da se kroz dijalog uredi pravo korištenja bili su neuspješni”, ističu iz Grada.

Bilo je nužno jasno identificirati vlasnike konja i osigurati pravnu osnovu za korištenje infrastrukture Hipodroma, navode dalje.

Donijeli novi pravilnik

“Stoga je ustanova Upravljanje sportskim objektima donijela Pravilnik o redu, ponašanju, korištenju, pravima i obvezama na sportskom objektu Hipodrom ‘Zagreb’, kojim se jasno utvrđuju pravila ulaza, izlaza i boravka konja na Hipodromu kao i posjedovanje dokumenata kojima se dokazuje njihovo zdravlje.

Svi korisnici koji žele mogu sklopiti ugovore o korištenju boksova i nesmetano koristiti Hipodrom u skladu sa zakonom. Velik broj korisnika iskazao je interes za potpisivanje ugovora, većina njih je ugovore već potpisala i isti su dan dobili propusnice za ulazak na Hipodrom. Pristup boksu može ostvariti svatko tko je dokazao vlasništvo nad konjem koji se tamo nalazi.

Svi konji su zbrinuti i nahranjeni. Na Hipodromu je kontinuirano i veterinar koji vodi računa o sigurnosti i stanju životinja.

Pojedinci lovili u mutnom

Naglašavamo i da će registrirani sportski klubovi i sportski savezi kao i dosad imati pravo na besplatne termine za treninge i natjecanja na Hipodromu. No, pojedinci su u dosadašnjem neredu izbjegavali plaćanje bokseva i druge infrastrukture Hipodroma. Budući da se dodatno korištenje sportske infrastrukture plaća na svim sportskim objektima Grada Zagreba, ili se ti objekti daju u zakup putem natječaja, Hipodrom je do danas bio jedinstven negativni primjer.

Današnjim je postupkom Grad Zagreb napokon počeo uvoditi red pod istim uvjetima za sve. Ponavljamo još jednom da nam je dobrobit konja iznimno važna i da u svakom trenutku osiguravamo da su životinje dobro, napojene i nahranjene”, naveli su u priopćenju.