Grad Zagreb upravo zabranio da novi vlasnik zgradu Name u Ilici prenamijeni u nešto što nije robna kuća

Rješenje je doneseno na period od četiri godine

20.12.2018., Zagreb - Robna kuca Nama u Ilici. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

Nakon što je Trgovački sud u Zagrebu više od 23 godine nakon otvaranja stečaja Name naložio donošenje odluke o prodaji Naminih zgrada u zagrebačkoj Ilici i na Kvaternikovu trgu do rujna 2024., oglasio se i Grad Zagreb.

U priopćenju, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode piše da je doneseno privremeno rješenje kojim se se robna kuća Nama u Zagrebu, Ilica 4-6 i Radićeva 1, preventivno zaštićuje kao pojedinačno kulturno dobro, sve do donošenja trajnijeg rješenja. Odluka je donesena, pišu, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, a rješenje je doneseno na period od četiri godine.

Bitno je zadržati trgovačku namjenu

U priopćenju dalje pišu kako je Grad Zagreb donio ovakvo rješenje kako bi “svi mogući kupci Name zadržali njezinu trgovačku namjenu, odnosno kako bi Zagreb nastavio imati robnu kuću na povijesnoj lokaciji na kojoj se ona nalazi već preko 100 godina”.

Grad Zagreb ističe kako je, da bi se očuvala i obnovila vrijednost, kao i osobitost Namine zgrade u centru, potrebno zadržati specifičnu namjenu zgrade, kao i njeno ulično pročelje, gabarite i visinu. Iz grada zaključuju da će se očuvati i specifična ambijentalnost i tradicija prostora, te da je uz vanjštinu, potrebno očuvati i izvorne dijelove interijera.