Građanima sutra stižu prve kamate za 'narodne' obveznice. Država će im isplatiti 48,7 milijuna eura

Kamata se isplaćuje jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja

23.02.2023., Zagreb, Ministarstvo financija objavilo je javni poziv za izdavanje obveznica koje su ponudjene gradjanima. Upis pocinje u srijedu i trajat ce tjedan dana u poslovnicama banaka koje sudjeluju u tom postupku. Najmanji ulog je 500 eura, a rok dospijeca dvije godine. Kamatna stopa je 3,25 posto. Prvim tzv. narodnim obveznicama u novijoj hrvatskoj povijesti Vlada zeli prikupiti milijardu eura Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Za oko 45 tisuća građana koji su lani uložili u “narodne” obveznice sutra, 8. ožujka, bit će isplaćene prve kamate, a riječ je o ukupno 48,7 milijuna eura, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo financija.

“Ministarstvo financija će posredstvom Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) isplatiti kamate svim ulagateljima koji su 7. ožujka 2024. godine na kraju dana, na svom računu vrijednosnih papira u SKDD-u, imali ovu obveznicu”, objavljeno je na internetskoj stranici Ministarstva financija.

Obveznice izdane prošle godine

Podsjetimo, lanjskog 8. ožujka Ministarstvo financija izdalo je dvogodišnju obveznicu u iznosu od 1,85 milijardi eura, od čega su 1,34 milijarde eura upisali građani, dok je 515 milijuna eura alocirano institucionalnim ulagačima, uz godišnju kamatnu stopu od 3,65 posto.

Dakle, kamata se isplaćuje jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja, to jest sutra, te na datum dospijeća obveznice, 8. ožujka 2025. godine. Otplata glavnice obveznica je jednokratna, a predviđena je na dan dospijeća obveznice.

“Narodne” obveznice su građani upisivali od 22. veljače do 1. ožujka prošle godine, minimalan iznos ulaganja je bio 500 eura, a nominalni iznos jedne obveznice jedan euro.

Isplaćuje se ukupno 67,5 milijuna eura

Kako je danas izvijestilo Ministarstvo financija, ukupno se isplaćuje 67,5 milijuna eura dospjelih kamata, od čega 48,7 milijuna eura građanima, a preostali dio institucionalnim investitorima.

Pritom, isplata kamata provest će se na IBAN ulagatelja upisan u sustavu SKDD-a, odnosno IBAN evidentiran na računu ulagatelja u SKDD-u na kojem se nalaze upisane obveznice. Isplatu kamata će provesti SKDD, a tko je primjerice u “narodne” obveznice uložio 1000 eura, sutra bi na bankovni račun trebao dobiti 36,5 eura.

Ministar financija Marko Primorac je istaknuo da lanjsko izdanje “narodnih” obveznica predstavlja najveću investiciju fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir izdan putem javne ponude u povijesti hrvatskog tržišta kapitala.

Uplatilo 45 tisuća građana

Obveznice je upisalo i uplatilo oko 45 tisuća građana, a kako je ocijenio ministar, veliki odaziv poruka je visokog povjerenja građana u vrijednosne papire koje izdaje država.

“S takvim izdanjima nastavit će se i u budućnosti“, najavio je Primorac u izjavi koja se prenosi u objavi.

Podsjetimo, Ministarstvo financija je u studenome 2023. i u veljači ove godine izdalo “narodne” trezorske zapise, a novo izdanje “narodnih” obveznica Primorac je najavio upravo za ovaj mjesec.