Grbin opisao kako su ga šokirala poskupljenja: 'Izula me iz cipela cijena vlažnih maramica'

Šef SDP-a kazao je da prati akcije

28.09.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o taktualnim temama govorio je Pedja Grbin. Photo: patrik macek/PIXSELL
FOTO: patrik macek/PIXSELL

Šef SDP-a Peđa Grbin gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao aktualna politička zbivanja, govorio o reformama koje bi proveo, inflaciji i trenutnoj situaciji u stranci. Komentirajući izjave premijera Andreja Plenkovića, Grbin je kazao kako SDP govori o gospodarstvu i borbenim zrakoplovima Rafaleima.

“Neka mi objasni kako će bilo kojem građanu u Hrvatskoj plaća i mirovine biti veće zato što smo mi kupili Rafale. On opet pokazuje da uopće ne razumije hrvatsko gospodarstvo. Naše gospodarstvo je previše orijentirano na turizam i to je potrebno promijeniti”, kazao je.

Pohvalio subvencioniranje cijena energenata

Istaknuo je i kako će uvijek pohvaliti one poteze koji se odnose na subvencioniranje cijena energenata jer se tako, kazao je, “direktno pomoglo hrvatskim građanima”.

No, dodao je i da su brojne druge stvari rezultirale time da Hrvatska ima drugu najveću inflaciju u eurozoni te da je to realnost. Govoreći o turizmu, kazao je kako se Hrvatska u tom sektoru orijentirala na sreću, a ne na razvoj i ulaganje u investicije.

“Ovaj tjedan koji dolazi raspravljat ćemo o proračunu koji je od početka godine do danas narastao za tri milijarde eura, a mi nemamo praktički niti jednu dugoročnu mjeru, niti jednu reformu, ništa što bi taj novac oplemenilo za buduće generacije”, kazao je.

Nagrađivanje poslodavaca koji dijele dobit

Grbin smatra i da SDP vidi prostor za rast plaća kroz reformu sustava za porez na dobit. “Kriteriji su jednostavni, ako poslodavac odluči dio svoje dobiti podijeliti s radnicima i isplaćivati im veće plaće koje odstupaju od prosjeka u toj grani, ako se odluči više posvetiti investicijama, za to će biti honoriran”, objasnio je i dodao da nisu svi poslodavci isti te da se zna koji je prosjek plaće u svakoj grani.

Kazao je i kako će se taj program morati dorađivati. “Recimo banke, koje su ostvarile ekstraprofit u ovo vrijeme inflacije, njih ćemo opaliti porezom na ekstraprofit”, napomenuo je Grbin.

‘Idem u dućan i nekad se šokiram’

Šef SDP-a osvrnuo se i na izjavu ministra financija Marka Primorca koji je odgovarajući na pitanje vidi li osobno pad cijena u dućanu kazao da ne stigne ići u dućan.

“Idem u dućan i ponekad se šokiram, a kako imamo i dijete jedna od stvari koja me posebno izula iz cipela je da su neke vlažne maramice koje kupujemo sa 10 kuna za pakiranje došle na tri eura. Znači 10 kuna na 25 kuna.

Ne možeš vjerovat kako je došlo do toga, a da ne govorimo o drugim stvarima od kruha, mlijeka pa nadalje”, kazao je dodavši da bira gdje ide te da zajedno sa suprugom vrlo dobro prati akcije.

Vjeruje da će SDP-u porasti rejting

Komentirajući stanje u SDP-u, Grbin je kazao kako je u stranci “dobro, nema bura”, da su koncentrirani na teme koje su građanima bitne. Osvrnuo se i na ankete po kojima stranka stoji na 12,4 posto, te kazao da će ta brojka narasti.

“Mi pomake vidimo, ne radite vi jedini ankete, mi vidimo da ide na bolje”, kazao je. Potvrdio je i da će dati ostavku na čelnoj poziciji stranke ako ne postane premijer.

‘U dobrim sam odnosima s Milanovićem’

Na pitanje novinarke Dnevnika Nove TV je li u dobrim odnosima s predsjednikom Zoranom Milanovićem, Grbin je kazao da jest te dodao da razgovaraju kad za to ima potrebe.

Istaknuo je da niti on, a niti Milanović ne prepričavaju ono što su si međusobno rekli. Također je demantirao da je prije nekoliko mjeseci ponudio ostavku u SDP-u. “Pitali ste me tri puta i ja sam vam tri puta odgovorio”, kazao je.