Grbin se konačno oglasio oko skandaloznog SDP-ovog oglasa. On jednostavno ne razumije

O suicidu je, složni su svi stručnjaci, nužno govoriti iznimno oprezno. A SDP objavljuje vrišteću, podcrtanu poruku: 'bolje štrik nego se mučiti'

Šef SDP-a Peđa Grbin uoči sjednice Glavnog odbora stranke oglasio se o skandaloznoj objavi kojom, u sklopu pokušaja promoviranja svojih mjera za umirovljenike, poručuju kako je “bolji štrik oko vrata nego se mučiti”.

Grbin, sudeći po njegovoj izjavi, i dalje ne razumije u čemu je problem. “Ako smo nekoga povrijedili objavom onoga što je istina o životu u Hrvatskoj, doista nam je žao”, počeo je. No onda je dodao: “Ja si moram postaviti pitanje – je li veći problem o nečemu govoriti ili je problem što u Hrvatskoj ima ljudi koji zbog svog društvenog, materijalnog, financijskog statusa razmišljaju o štriku oko vrata?”, upitao je Grbin, prenosi HRT.

O suicidu je, složni su svi stručnjaci, u javnom prostoru nužno govoriti iznimno oprezno. Objaviti vrišteću, podcrtanu poruku “bolje štrik nego se mučiti” suprotno je apsolutno svim smjernicama. Po stopi samoubojstava Hrvatska je pri vrhu u EU, a ovaj je tjedan pritom objavljeno kako je prošle godine suicid počinilo 38 osoba mlađih od 25 godina, što je 52 posto više nego prethodne godine.

Komentar šefa važne udruge

Telegram je još sinoć za komentar SDP-ove objave zamolio Tina Pongraca, predsjednika udruge ‘Životna linija’ koja se bavi prevencijom suicida. “To nije dobro upotrijebljeno”, komentirao je, dodajući kako se ne preporučuje korištenje takvog načina govora, jer je suicid ozbiljna stvar. “Moramo se svi zajedno boriti za prevenciju suicida”, pozvao je.

“A što se tiče mirovina, moramo se boriti za dostojanstvenu starost i doista osigurati starijim osobama dostojanstvena financijska primanja, ali ne možemo to koristiti na ovaj način”, kazao je Pongrac za Telegram. I brojni građani na SDP-ovom Facebooku apeliraju da se ukloni sporna objava te podsjećaju na rast broja depresivnih osoba, no vodstvo stranke ignorira ih kao i komentar gospodina Pongraca iz udruge Životna linija.

Branili banaliziranje suicida

SDP je sinoć, nakon brojnih upita skandaliziranih građana i novinara, branio objavu kojom u najmanju ruku banaliziraju suicid, ako ga već ne promoviraju, kako to tumače brojni korisnici društvenih mreža.

“U sklopu naše predizborne kampanje obilazimo gradove Hrvatske i razgovaramo s našim građanima. Dosljedno prenosimo njihove riječi u formi citata. Ovo je, na žalost, točan citat jedne umirovljenice iz Slavonije”.

U nastavku su iz SDP-a dodali: “Iako je izjava teška za pročitati, ona predstavlja hrvatsku stvarnost – dio naših građana živi na rubu siromaštva, s mirovinama od 200 do 300 eura nisu u stanju priuštiti si dostojanstven život. SDP to želi promijeniti i zato se i pitamo: Je li ona (ili bilo koji drugi umirovljenik) to zaslužila? Mi mislimo da nije!”.