SDP objavio skandalozan oglas. Šef udruge za prevenciju suicida upozorava: ‘Ovo nije dobro…’

Telegram je za komentar zamolio Tina Pongraca, predsjednika udruge 'Životna linija'

SDP posljednjih dana predstavlja prijedlog mirovinske reforme, obećavajući kako će oni, ako dođu na vlast, do 2027. povećati mirovine na 750 eura.

U sklopu promo kampanje, jučer su objavili grafiku koja je skandalizirala mnoge korisnike društvenih mreža. Osim što je grafički prilično nemušto izvedena, uz stock fotografiju žene stoji opis teške situacije u kojoj se nalaze umirovljenici uz tvrdnju: “Bolje štrik oko vrata nego se mučiti”.

Radi se o krajnje nespretnoj kampanji koja, u najmanju ruku, banalizira suicid, ako ne i nešto puno gore. Telegram je stoga za komentar zamolio Tina Pongraca, predsjednika udruge ‘Životna linija’ koja se bavi prevencijom suicida.

‘Ne možemo to koristiti ovako’

“To nije dobro upotrijebljeno”, komentirao je, dodajući kako se ne preporučuje korištenje takvog načina govora, jer je suicid ozbiljna stvar. “Moramo se svi zajedno boriti za prevenciju suicida”, pozvao je.

“A što se tiče mirovina, moramo se boriti za dostojanstvenu starost i doista osigurati starijim osobama dostojanstvena financijska primanja, ali ne možemo to koristiti na ovaj način”, kazao je Pongrac za Telegram.

Oni ne razumiju u čemu je problem

U SDP-u međutim očito ne razumiju u čemu je problem, ni nakon kritika. Maloprije su svim medijima poslali priopćenje “slijedom većeg broja upita vezano za Facebook objavu u kampanji za dostojanstven život umirovljenika”.

“U sklopu naše predizborne kampanje obilazimo gradove Hrvatske i razgovaramo s našim građanima. Dosljedno prenosimo njihove riječi u formi citata. Ovo je, na žalost, točan citat jedne umirovljenice iz Slavonije. Iako je izjava teška za pročitati, ona predstavlja hrvatsku stvarnost – dio naših građana živi na rubu siromaštva, s mirovinama od 200 do 300 eura nisu u stanju priuštiti si dostojanstven život. SDP to želi promijeniti i zato se i pitamo: Je li ona (ili bilo koji drugi umirovljenik) to zaslužila? Mi mislimo da nije!”