Greta podržala Palestince, izraelska vojska joj objavila rat: 'Tko je uz nju, podržava terorizam'

Kasnije se vojni glasnogovornik ipak ispričao tvrdeći da nije tako mislio

FOTO: Greta Thunberg / Instagram

Izraelska vojska napala je švedsku klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg nakon što je poslala poruku u kojoj podržava Palestince. Thunberg je u petak poručila da “svijet treba progovoriti i pozvati na trenutni prekid vatre, pravdu i slobodu za Palestince i sve pogođene civile”, u trenutku kada rat Izraela i Hamasa prijeti da preraste u regionalni sukob.

Uz to, mlada aktivistica je na svom Instagramu podijelila objavu njemačkog propalestinskog računa koji tvrdi da se u Gazi događa “genocid”.

‘Tko podržava Gretu, podržava terorizam’

Arye Sharuz Shalicar, glasnogovornik izraelske vojske (IDF), oglasio se o njezinim objavama u komentaru za Politico.

“Tko god se ubuduće identificira s Gretom na bilo koji način, po mom mišljenju, podržava terorizam.” Dodao je da se Thunberg “solidarizira s Gazom, dok ne govori ni riječ o masakrima nad Izraelcima” te da to pokazuje da “ona zapravo nije naklonjena Palestincima, već da briše teror Palestinaca ili Hamasa i Islamskog džihada kao da ne postoji”.

Stigla i isprika, oglasila se i Thunberg

Naknadno se glasnogovornik izraelske vojske ispričao zbog svoje izjave, rekavši: “Govorio sam iz dubokog osjećaja boli i moje riječi ne odražavaju moje osobne stavove ili stavove IDF-a”.

Oglasila se kasnije i Thunberg, poručivši: “Mi smo, naravno, protiv bilo kakve vrste diskriminacije i osuđujemo antisemitizam u svim oblicima. O tome se ne može pregovarati”.