Grlić Radman uzvraća udarac. Sazvao hitnu presicu i objavio: 'I mi protjerujemo srpskog diplomata'

Hrvatski šef diplomacije obznanio je da je savjetnik u veleposlanstvu Srbije od sada persona non grata

21.11.2023., Zagreb - Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlic Radman dao je izjavu za medije. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na izvanrednoj press konferenciji objavio je da je Hrvatska proglasila savjetnika u veleposlanstvu Srbije nepoželjnom osobom u RH kao odgovor na proglašenje hrvatskog diplomata, našeg prvog tajnika u veleposlanstvu u Beogradu Hrvoja Šnajdera, personom non grata u Srbiji.

”Dosad to nikad nije bila praksa niti je bilo uobičajeno, osobito kada Hrvatska želi unaprijediti odnose sa susjedima. Tim više je ovaj čin dodatno zabrinjavajući. No MVEP je reagirao brzo, istom mjerom. Odlučili smo da se savjetnik veleposlanstva Srbije Petar Novaković proglasi personom non grata na području RH”, rekao je Gordan Grlić Radman.

Dodao je da protjeranom hrvatskom diplomatu kao ni našem veleposlaniku u Beogradu ”nije dan razlog” za protjerivanje. ”Rečeno je da nije nužno reći razlog. Mi ne znamo razloge odluke, tim više je to zabrinjavajuće”, kazao je.

‘Ovo nismo očekivali od Srbije’

Komentirao je i navode srpskih medija koji tvrde da je Šnajderu otkazano gostoprimstvo zbog špijunaže. “Oni nisu izrazili razloge, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara. To su mediji rekli”, rekao je Grlić Radman.

“Ovo nismo očekivali, od Srbije smo očekivali pruženu ruku. Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno. Mi nismo očekivali da će neki diplomat biti protjeran. Mi smo uzvratili recipročno. Što smo ih trebali pitati tko će biti protjeran? Nismo se rukovodili ni diplomatskim zvanjem niti imenom”, odgovorio je na pitanje o tome je li pozicija savjetnika viša od one prvog tajnika veleposlanstva.

Srbija se pozvala na Bečku konvenciju

Kao što je Telegram pisao, srbijansko je Ministarstvo vanjskih poslova diplomata Šnajdera odlučilo protjerati jer je, kako tvrde, ”grubo izišao iz okvira diplomatskih normi”.

Ministarstvo se pozvalo na deveti članak Bečke konvencije u kojem stoji da “država primateljica može u svako doba i bez obveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata ili da bilo koji drugi član osoblja misije nije prihvatljiv”.

U međuvremenu su Večernje novosti, beogradski dnevni list blizak režimu Aleksandra Vučića, objavile da im je neslužbeno potvrđeno da je Šnajder protjeran zbog “dokumentirane špijunaže”.