Gruzijski kradljivci knjiga haraju Europom. Za bogate Ruse ukrali djela vrijedna više od dva milijuna eura

Knjižničari prestižnih europskih knjižnica otkrili su da su vrijedni originali zamijenjeni krivotvorinama

A university employee presents a fake copy of a first edition of the 1822 book 'Kavkazskiy plennik: povest' by Alexander Pushkin at the University of Warsaw library in Warsaw, Poland on November 14, 2023. A spate of thefts of rare Russian classics worth millions of euros from libraries across Eastern Europe has left a trail that points all the way to Moscow. (Photo by Wojtek Radwanski / AFP)
FOTO: AFP

Europom operira gruzijska banda koja krade vrijedna djela velikog ruskog pisca Aleksandra Puškina. Francuski detektivi kažu da je gruzijska mreža knjigokradica “strukturirana, organizirana i putujuća”, a procjenjuje se da su ukrali knjiga u vrijednosti većoj od dva milijuna eura. Knjige su, kažu detektivi, prodavali u Moskvi.

Puškinova djela slovila su za dragulje mnogih kolekcija najprestižnijih europskih knjižnica, a sada knjižničari diljem kontinenta otkrivaju da su rijetka i vrijedna prva izdanja djela Puškina i drugih slavnih ruskih pisaca iz 19. stoljeća zamijenjena bezvrijednim kopijama.

Uhodan sistem za krađu

Banda je, sumnjaju detektivi, imala uhodan način krađe. Kad bi vidjeli vrijednu rusku knjigu u nekoj prestižnoj knjižnici ili sveučilištu, tražili bi uvid u nju, pod izlikom da im treba za istraživački projekt. Djela bi zatim, bez da ih je itko otkrio, zamijenili krivotvorinama. S originalima su potom išetali iz zgrade.

Puškinovim knjigama raste vrijednost u Rusiji nakon što ga je predsjednik Vladimir Putin opisao kao jednog od najistaknutijih heroja zemlje, uz Petra Velikog. S druge strane, Ukrajinci ga smatraju simbolom ruskog imperijalizma.

Francuski i poljski istražitelji sumnjaju da lopovi možda djeluju po nalogu Rusa, kojima profit vjerojatno nije na prvom mjestu, već želja da kući donesu Puškinova djela kako bi potaknuli patriotizam nacije.

Lažnjaci su odlične kvalitete

Među posljednjim žrtvama bande bila je glavna javna knjižnica u Berlinu, iz koje je ukradeno pet rijetkih izdanja klasične ruske književnosti. Iz knjižnice navode da su ukradena tri Puškinova djela — Braća razbojnici, Boris Godunov i Kavkaski zarobljenik — kao i prva izdanja knjiga Aleksandre Ekster i pjesnika Alekseja Kručoniha. Ukupna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina tisuća eura.

Krađa je otkrivena tek nakon što je policija dojavila Državnoj knjižnici u Berlinu da su slične knjige ukradene drugdje u Europi. Zbog velike kulturne i financijske vrijednosti tih djela, posjetitelji knjižnice smjeli su ih razgledati samo u čitaonici.

Detektivi vjeruju da je banda detaljno fotografirala stranice i koristila fotografije za izradu uvjerljivih replika, koje su potom zamijenjene s originalima. “Reprodukcije su izuzetno dobro izrađene. Morate ih pogledati s povećalom kako biste prepoznali odstupanja, kao što su sitne točke u tisku, neispravan pečat ili drugačiji papir”, rekla je za Der Tagesspiegel Barbara Heindl, glasnogovornica knjižnice.

Poljacima ukradene knjige vrijedne milijun eura

Sveučilišna knjižnica u glavnom gradu Litve, Vilniusu, ostala je bez 17 knjiga u vrijednosti od oko 439.000 eura. Sveučilišnoj knjižnici u Tartuu u Estoniji ukradeno je osam djela u vrijednosti od oko 158.000 eura, a Nacionalna knjižnica Latvije izgubila je dva dragocjena djela 2022. godine.

Varšavska sveučilišna knjižnica također je otkrila da je nestalo 79 djela iz njene rijetke ruske zbirke, čija se vrijednost procjenjuje na više od milijun eura. “To je bilo poput otimanja krunskih dragulja”, kaže Hieronim Grala, profesor povijesti na Sveučilištu u Varšavi, za AFP, koji priznaje da je “shrvan gubitkom”.

Gruzijac parišku knjižnicu posjetio 48 puta

Gruzijska banda je u Francuskoj opljačkala nacionalnu knjižnicu u Parizu. Jedan pripadnik bande je prošle godine 40 puta puta posjetio knjižnicu, pod izlikom da piše diplomski rad o “demokraciji u ruskoj književnosti 19. stoljeća”, za što mu je potrebno vidjeti prva izdanja djela Puškina i Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, kao i Mihaila Ljermontova i Fjodora Dostojevskog.

Kada su knjižničari jesenas provjeravali knjige, otkrili su da su originali, vrijedni više od 450.000 eura, zamijenjeni kopijama. Sumnja se da je Gruzijac knjige prošvercao u povezu oko ruke, koji mu je, tvrdio je, trebao jer je ozlijedio ruku. Knjižnica je započela reviziju svojih sigurnosnih procedura kako bi pokušala izbjeći slične situacije u budućnosti.

Jedan osumnjičeni Gruzijac uhićen je po litvanskom uhidbenom nalogu u studenom u zračnoj luci u Bruxellesu, a trojica su uhvaćena u Francuskoj. Optuženi su za “krađu u organiziranoj skupini”, a muškarci poriču optužbe i kažu da su samo htjeli fotokopirati radove prije nego što prodaju reprodukcije u Gruziji, piše The Times.