Gužve i kolone (konačno) odlaze u povijest? Raspisan javni natječaj za studije i projekt novog krčkog mosta, imat će i željeznički koridor

Javni natječaj za izradu studijske i projektne dokumentacije vrijedan je 600 tisuća eura

FOTO: Screenshot HRT

Hrvatske autoceste objavile su javni natječaj za izradu studijske i projektne dokumentacije za izgradnju novog krčkog mosta vrijedan 600 tisuća eura. Riječ je o projektu starom 20 godina, odnosno Master planu razvoja riječke luke do 2030. godine.

Predviđena je i gradnja novog kontejnerskog terminala u Omišlju. Most bi bio povezan s autocestom Rijeka-Zagreb, a uz cestu imao bi i željeznički koridor. Most će imati dvije trake, bit će u poprečnom profilu i spojen na mrežu hrvatskih autocesta, direktno preko autoceste A7. Gužve i kolone bi s novim mostom trebale postati povijest.

Boris Huzjan, predsjednik Uprave HAC-a, navodi da je riječ o strateškom projektu iako je postojeći most temeljito obnovljen prije dvije godine, piše HRT.

Krk bi trebao dobiti novi kontejnerski terminal

“Postojeći most je, naročito u ljetnim mjesecima, zagušen, a uz činjenicu da bi se na Krku trebao graditi i novi kontejnerski terminal nužno je napraviti novi most”, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Novi most ucrtan je u Prostornom planu Primorsko-goranske županije još prije dva desetljeća. “Sve smo ucrtali, trase naših cesta, autocesta, željeznice pa tako i novog krčkog mosta. Jasno je svima da je Krčki most usko grlo za promet, za turizam, a i za buduću teretnu priču”, rekao je župan Zlatko Komadina.

U Lučkoj upravi u Rijeci ističu da Rijeka postaje ključna luka na Mediteranskom koridoru Transeuropske prometne mreže. “Do 2035. sva će infrastruktura biti gotova. Otvaramo nove kapacitete na sjevernom Jadranu i postajemo glavni pravac”, kazao je ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa. Prva faza ovog strateškog projekta može potrajati nekoliko godina.