Hakirali Hrvatske vode pa sad traže milijune u kriptovalutama: 'Nitko ne može do maila, upitne su im i plaće...'

Nije poznato imaju li Hrvatske vode rok za plaćanje otkupnine

11.10.2022., Karlovac - Predstavnici Hrvatskih voda, Karlovacke zupanije i Grada Karlovca obisli su Brodarce gdje je pocelo punjenje box barijere pijeskom te ce time biti uspostavljen privremeni sustav obrane od poplava na rijeci Kupi. Zoran Djurokovic generalni direktor Hrvatskih voda. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Veliki hakerski napad još je u ponedjeljak blokirao rad državne kompanije Hrvatske vode, koja u cijelosti upravlja vodnim resursima. Serveri tvrtke su gotovo posve blokirani, zbog čega je nemoguće pristupiti podacima, mailovima, projektima, ali i sustavima naplate i sustavu za isplatu plaća. “Hrvatske vode u suradnji s nadležnim institucijama nastavljaju raditi na otklanjanju posljedica napada. Zbog hakerskog napada Hrvatske vode podnijele su kaznenu prijavu policiji”, rečeno je iz tvrtke početkom tjedna.

24sata neslužbeno doznaje da su hakeri potpuno zaključali pristup internom sustavu, te zaprijetili da će “sve obrisati”, tako da izgleda kao da tvrtka nije nikada ni postojala. Hakeri traže i otkupninu, čiji milijunski iznos traže u kriptovalutama. Nije poznato imaju li Hrvatske vode rok za plaćanje otkupnine, no neslužbeno se doznaje da MUP i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) rade na rješavanju problema. Dodatne probleme stvara i činjenica da je riječ o državnoj kritičnoj infrastrukturi.

Stručnjak: ‘Problem je mnogo dublji’

Iz policije su kratko izjavili da postoje osnove sumnje da je na štetu Hrvatskih voda počinjeno kazneno djelo, te da je intenzivna istraga u tijeku kako bi se utvrdile sve okolnosti hakiranja.

Računalni stručnjak s kojim je razgovarao 24sata kaže da je problem ovog hakiranja mnogo dublji. “Najgore je ako nemaju sigurnosne kopije, odnosno back up. Ja bih tada platio otkupninu pa se kasnije zabavljao tražeći problem i hakere. Nažalost, ako su profesionalci, digitalna forenzika tu neće biti od pomoći. Veći je problem, a lako je moguće jer u ovoj zemlji svi to olako shvaćaju, da se nakon ovoga neće ništa promijeniti. Sustav će ostati jednako ranjiv i ništa nećemo naučiti”, kaže stručnjak.

Problem bi moglo biti i to što jednaki sustav zaštite vjerojatno imaju i neke druge državne tvrtke i ministarstva, koje nemaju zaposlene kompetentne ljude za održavanje i zaštitu.