HALMED upozorava: Pojavio se krivotvoreni Ozempic, lijek za dijabetes koji se masovno koristi za mršavljenje

Pacijente upozoravaju da obrate osobitu pozornost prilikom nabavke lijeka

A pharmacist fills his drawers of drugs at a chemists store in Paris on September 22, 2015. An initiative launched in September 2014, enabled patients to purchase medication in precise accordance with prescribed or desired quantities, enabling the social services to economise, has yet to make any real impact.  AFP PHOTO / FLORIAN DAVID
TO GO WITH AFP STORY BY ESTELLE EMONET (Photo by FLORIAN DAVID / AFP)
FOTO: AFP

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da se na tržištu Europske unije pojavila krivotvorina Ozempica, popularnog lijeka koji se koristi za pomoć pri mršavljenju.

Slučajevi krivotvorine zabilježeni su u pojedinim veleprodajama lijekova u Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Zahvaćena pakiranja lijeka označena su na njemačkom jeziku te potječu od veleprodaja u Austriji i Njemačkoj.

Vanjsko pakiranje krivotvorenog lijeka identično je pakiranju originalnog lijeka, dok se krivotvorina može prepoznati uvidom u unutarnje pakiranje. U nastavku su usporedne fotografije originalnog i krivotvorenog lijeka.

U Hrvatskoj još nije prijavljena krivotvorina

Iz HALMED-a navode kako krivotvoreni lijek dosad nije zabilježen u Hrvatskoj. Međutim, pacijente upozoravaju da obrate osobitu pozornost prilikom nabavke lijeka te da ga nabavljaju isključivo iz provjerenih, ovlaštenih izvora.

Urgiraju građane da u slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka, potrebno je obavijestiti HALMED putem e-maila krivotvorine@halmed.hr.