Hamas objavio prvu snimku jedne taokinje. Ranjena djevojka preklinje da ju izvuku iz Gaze, javila se i njezina mama

Taokinja Mia Schem u videu govori da su joj operirali ruku i dali joj lijekove te da želi ići kući

FOTO: Twitter

Palestinska islamistička skupina Hamas objavila je video izraelske taokinje, 21-godišnje Mie Schem. Militanti su djevojku oteli 7. listopada na glazbenom festivalu Supernova, lokaciji gdje je nakon upada Hamasa pronađeno više od 200 tijela. Ovo je prvi video nekog taoca koji je objavio Hamas.

Na snimci se najprije vidi kako nepoznata osoba tretira njezinu ozlijeđenu ruku, a potom taokinja govori izravno u kameru: “Ja sam Mia Schem, imam 21 godinu i trenutačno sam u Gazi”. Zatim govori da su joj operirali ruku i dali joj lijekove te da želi ići kući. “Molim vas, izvucite nas što prije”, poručila je djevojka u videu.

Nije jasno kada je snimka nastala i je li taokinja bila pod prisilom tijekom snimanja. Analiza New York Timesa sugerira da su dijelovi snimke nastali prije šest dana.

‘Vratite moje dijete doma’

Majka djevojke, Keren Sharf Shem, na konferenciji za medije zavapila je: “Vratite moje dijete doma”. Dodala je da do jučer nije znala je li njena kćer živa. “Izgleda kao da je prestrašena i da je u velikim bolovima”, kazala je očajna majka, držeći fotografiju kćerke u rukama.

“Samo je otišla na festival, a sada je u Gazi”, rekla je. “Moja poruka kćeri je da je volim i da mi jako nedostaje”, dodala je.

The Guardian piše da Mia Schem ima francusko i izraelsko državljanstvo. Francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao je video kao “odvratan čin”. Pozvao je na bezuvjetno i trenutačno oslobađanje talaca. Izraelska vojska priopćila je da se “Hamas u ovom videu želi predstaviti kao humana organizacija, dok je odgovorna za ubojstva i otmice beba, žena i starijih”.