HDZ-ova koalicija traži zabranu kabaret festivala na Cresu: 'Program je pun perverzije pred djecom koja idu na sladoled'

Festival burleske i kabareta ma Cresu najavljen je za kraj svibnja ove godine

Gradsko vijeće Grada Cresa u četvrtak će odlučivati o nizu odluka među kojima je i jedna koju je predložio Klub vijećnika HDZ-Hrast-Hrvatski suverenisti. Dosadašnji prosvjedi vijećnika Hrasta Robyja Orlića zbog održavanja festivala kabareta i burleske preraslo je u zahtjev Kluba vijećnika da se to događanje ubuduće zabrani ili ograniči na zatvoreni prostor.

U prijedlogu HDZ-ove koalicije stoji da bi se Fringe festival trebao zabraniti na javnim površinama i u objektima u vlasništvu Grada, kao i promoviranje i financiranje od strane Grada i njegovih trgovačkih društava.

Navode da je riječ o “neprimjerenim plesnim performansima praćenima neukusnom golotinjom, plesačicama u tangama i s cvjetićima na bradavicama koji se održavaju u neprikladnim terminima usred bijela dana dok se djeca vraćaju s plaže ili idu na sladoled”, piše Novi list.

‘Program pun vulgarnosti i perverzije’

Cres nosi naslov grada Prijatelja djece pa se pitaju treba li djecu “izlagati programu punom vulgarnosti i perverzije”. “Performansom koji izvode sudionici ovog festivala direktno se narušavaju i ugrožavaju prava djece, a i ostalih građana koji su izloženi neprimjerenim i nemoralnim sadržajima suprotnima odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kao i Konvencije o pravima djeteta”, navode u prijedlogu.

Prošle godine je šestotinjak roditelja potpisalo peticiju kojom žele preseliti festival iz centra grada na način da se organizatorici događanja Brigiti Petrović ponudi nova lokacija, primjerice prostor ljetnog kina. Tamo bi događanja na festivalu bila dostupna samo zainteresiranim građanima. Fringe festival najčešće se događa ispred ugostiteljskih objekata, a održan je protekle dvije godine.

Najavljeno je njegovo treće izdanje, u razdoblju od 20. do 29. svibnja. Promovira se kao mjesto okupljanja sudionika iz svijeta umjetnosti, filma, glazbe i kulture, ali je izazvao mnoštvo reakcija Cresana i njihovih gostiju. Nisu izostala ni vijećnička pitanja o festivalu, kako HDZ-ove, tako i SDP-ove koalicije.