Ovo zvuči kao neumjesna šala. HDZ-ovci uvjeravaju očajne stočare: 'Vjerujte ministarstvu u vezi svinjske kuge'

Kažu da će svi koji su pretrpjeli štetu od bolesti biti obeštećeni

29.10.2023., Vinkovci - Prosvjed svinjogojaca u Vinkovcima zbog africke svinjske kuge. Photo: Borna Jaksic/PIXSELL
FOTO: Borna Jaksic/PIXSELL

HDZ-ovi saborski zastupnici iz 4. i 5. izborne jedinice poručili su u srijedu stočarima da vjeruju u to što radi Ministarstvo poljoprivrede i struka u vezi s afričkom svinjskom kugom (ASK) te podsjetili da je dosad isplaćeno više od 6 milijuna eura potpora za one koji su imali štetu. Svi će biti obeštećeni i Ministarstvo poljoprivrede se dobro nosi s tim problemom, ocijenio je zastupnik Josip Šarić na konferenciji za novinare u Saboru.

Istaknuo je kako se veterinarska struka stručno, profesionalno, pedantno, pravodobno i organizacijski postavila prema problemu ASK s kojim su se suočili stočari u Slavoniji i da ga jedino struka može rješavati te da nije dobro prosvjedima uznemiravati ljude.

Vezano uz organizaciju prosvjeda u vrijeme kada svinjska kuga jenjava u Vukovarsko-srijemskoj županiji, rekao je kako iza njih stoji Domovinski pokret i predsjednik njegove županijske organizacije Josip Dabro i lokalna organizacija Hrvatskih suverenista. ”Jasno je da se problem želi politizirati i na nevolji Slavonaca pokušati dobiti neki poen, no sigurno ej da se u tome neće uspjeti i vjerujemo u razum ljudi”, poručio je Šarić.

Što će biti sa svinjokoljom?

Ustvrdio je kako u prosvjedu nisu sudjelovali oni koji su pretrpjeli štetu, već pripadnici političkih stranaka i organizacija. Što se tiče svinjokolja, vjeruje da će Ministarstvo do 26. studenoga pod određenim uvjetima dati pozitivno mišljenje za njihovo organiziranje.

Čestitao je premijeru Plenkoviću na odluci da predloži župana osječko-baranjskog Ivana Anušića za potpredsjednika vlade, jer drži da Slavonija i na taj način treba biti zastupljena. Drži da im afrička svinjska kuga neće štetiti na predstojećim izborima, jer ljudi vjeruju Vladi i tome što čini.

Zastupnik Goran Ivanović rekao je kako se ASK ne liječi vikom ni galamom, već poštivanjem biosigurnosnih mjera i da teza da Hrvatska provodi mjere kao nigdje u Europi gdje također postoji ASK jednostavno ne stoji.

‘Bolest je pod kontrolom’

Naveo je primjere nekih europskih zemalja koje provode slične mjere. Vlada i resorno ministarstvo itekako vode brigu o svim oštećenima i osigurano je više od 32 milijuna eura čak i onih koji nisu imali registrirana domaćinstva za držanje svinja.

Podsjetio je kako je u HDZ-ovu mandatu isplaćeno više od 600 milijuna eura potpora gospodarstvenicima u Slavoniji.

Zastupnik Stjepan Šašlin rekao je kako je vrlo bitno da su pravovremeno poduzete mjere kako bi se spriječilo širenje ASK te da je pojačan edukacija i širenje svijesti o pogubnosti te bolesti. Bolest je stavljena pod kontrolu i to pokazuju pokazatelji, rekao je.