Nakon masovnog pokolja svinja, Ministarstvo tvrdi da je kuga u padu

U prošlom tjednu, ASK je utvrđen u tek šest objekata

This photograph taken on November 24, 2022 shows pigs at De Montburon pig farm in Confrancon, central eastern France. (Photo by BERTRAND GUAY / AFP)
FOTO: AFP/Ilustrativna fotografija

U četiri i pol mjeseca otkako se pojavila afrička svinjska kuga (ASK), ova bolest je u Hrvatskoj zarazila svinje u ukupno 1109 objekata, stoji u podacima koji su objavljeni u prezentaciji Ministarstva poljoprivrede.

Bolest zbog koje je u Hrvatskoj do sada eutanazirano 26 tisuća svinja, ponajviše je zabilježena u objektima u Vukovarsko-srijemskoj, a manjim dijelom u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Brojke u padu

Ministarstvo je u prezentaciji pobrojalo sve mjere koje su poduzeli od 26. lipnja ove godine kada je bolest potvrđena u svim uzetim uzorcima, te navelo kako se pretpostavlja da je “prvo uginuće liječeno (najvjerojatnije pogrešno) od vrbanca bilo 3. lipnja 2023. godine”.

Prema objavljeni podacima, najveći broj pozitivnih slučajeva afričke svinjske kuge bio je u kolovozu kada je bolest utvrđena u 381 objektu, nakon čega su brojke u padu. ASK je u rujnu utvrđen u 284 objekta, u listopadu u njih 161, dok je u studenom bolest utvrđena u 21 objektu.

Gledajući tjedne podatke do 7. studenog, u šestom tjednu zabilježeno je 97 slučajeva ASK-a, u jedanaestom 96, a nakon toga bilježi se sve manje slučajeva bolesti. U prošlom tjednu, ASK je utvrđen u tek šest objekata.

ASK kod divljih svinja

Ministarstvo je objavilo i podatke o ASK-u koji se odnose na divlje svinje, te navode da je ta bolest potvrđena kod njih devet, od 3699 pretraženih tijekom cijele ove godine.

Zbog izbijanja bolesti na teren je do 22. listopada poslano ukupno 202 veterinara i veterinarskih tehničara iz 51 ovlaštene veterinarske organizacije iz drugih područja Hrvatske, koji su provodili mjere kontrole i suzbijanja bolesti. U podacima se navodi i da je do 6. studenog u Hrvatskoj kategorizirano 76.204 objekata u kojima se drže svinje.

Nadalje, navode i da je Vlada za suzbijanje posljedica bolesti donijela sedam mjera potpore u ukupnoj vrijednosti 30 milijuna eura te da su u provedbi tri mjere ukupne vrijednosti 14,7 milijuna eura. Ističu i da je do 7. studenog za 846 korisnika isplaćeno 5,18 milijuna eura.