HDZ-ovci se ne bi više bavili Barbarićem. Izvor iz stranke: 'Bilo bi najelegantnije da sam zamrzne članstvo'

Direktor HEP-a, čiju je smjenu najavio premijer, potpredsjednik je zagrebačkog ogranka vladajuće stranke

20.11.2020., Zagreb - Predstavljen tim jedinog kandidata za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba Mislava Hermana. Frane Barbaric. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer najavio smjenu šefa Hrvatske elektroprivrede (HEP) Frane Barbarića, u HDZ-u očekuju da Barbarić, inače potpredsjednik zagrebačkog Gradskog odbora, zamrzne članstvo, doznajemo iz stranačkih izvora.

„Barbarić sada ima samo dvije mogućnosti na raspolaganju: ili samostalno zamrznuti članstvo do okončanja postupka ili čekati da se pokrenu stranačke procedure, sud časti i moguće stegovne mjere”, kaže upućeni izvor iz HDZ-a koji je želio ostati anoniman. „Ni jedno ni drugo nije dobra opcija za njega, ali prva je puno elegantnija”.

No, sve će se više znati i konačnu će odluku donijeti sam Plenković na današnjem sastanku Predsjedništva te stranke. Nakon toga se sastaje i Gradski odbor HDZ-a pa će se vjerojatno Barbarićev status potpredsjednika gradske organizacije nametnuti kao dodatna točka dnevnog reda. Odlazak s mjesta šefa HEP-a premijer je objavio u nedjelju ispred ispred Crkve svetog Marka u Zagrebu.

Nezadovoljstvo u stranačkom vrhu

„Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje”, izjavio je premijer. „Nakon pokretanja postupka, kada se sve sumira, mislim da nema preduvjeta da ostane na toj funkciji. To ćemo riješiti prema proceduri. Pustili smo da se iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni”, rekao je Plenković odbacivši mogućnost da je odlazak uvjetovan agerom “Plin za cent”. Ipak, uoči ove premijerove odluke dugo je trajalo nezadovoljstvo visokopozicioniranih članova HDZ-a koji su zaključili da Barbarićev slučaj s bespravnom gradnjom šteti stranci.

Premijer je smjenu dugogodišnjeg prvog čovjeka HEP-a najavio u nedjelju nakon što je protiv Barbarića podignuta optužnica zbog bespravne gradnje. Državno odvjetništvo Barbarića tereti da je na Hvaru kao investitor izvodio građevinske radove izvan građevinskog područja koje se, prema Prostornom planu uređenja Općine Jelsa, nalazi u zaštićenom obalnom području mora. Tereti ga se da za to nije imao građevinsku dozvolu.