Počele špekulacije oko novog šefa HEP-a. U igri za Barbarićeva nasljednika navodno su dva imena

Krenula je potraga za novom čelnom osobom Hrvatske elektroprivrede

24.01.2023., Zagreb - Svecano otvorenje novog Koncarevog laboratorija za velike elektricne strojeve i pogone. Na svecanom otvorenju Koncar je prikazao prezentaciju s kljucnim informacijama o Laboratoriju te odrzao demonstracije dvaju laboratorijskih ispitivanja. 
Frane Barbaric, predsjednik uprave HEPa. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što je premijer Andrej Plenković najavio smjenu šefa Hrvatske elektroprivrede (HEP) Frane Barbarića, počela su nagađanja o njegovu nasljedniku.

Kako piše tportal, pozivajući se na “dobro upućeni izvor”, najviše izgleda da na čelo HEP-a dođe ima Vice Oršulić, dosadašnji direktor u HEP Proizvodnji u proizvodnom području Split. On je ujedno i jedan od aktualnih članova Uprave ove državne kompanije. Oršulić je, piše tportal, najizgledniji kandidat jer navodno nema ”kostura u ormaru”, a ujedno je i član je HDZ-a Baška Voda. Tamo je bio i predsjednik Općinskog vijeća.

Špekulira se, kako doznaje Telegram, i s imenom Tomislava Rosandića, trenutnim predsjednikom Uprave Dalekovoda koji, prema dostupnim informacijama, nije stranački angažiran, a svojevremeno je već bio član Uprave HEP-a.

Smjena zbog bespravne gradnje

Podsjetimo, Barbarićevu je smjenu premijer najavio u nedjelju nakon što je protiv direktora HEP-a podignuta optužnica zbog bespravne gradnje.

Državno odvjetništvo Barbarića tereti da je u Zastražišću na Hvaru kao investitor izvodio građevinske radove izvan građevinskog područja koje se, prema Prostornom planu uređenja Općine Jelsa, nalazi u zaštićenom obalnom području mora. Tereti ga se da za to nije imao građevinsku dozvolu.

Obećao sam srušiti ilegalnu vilu

Tužiteljstvo kaže da je Barbarić ilegalno sagradio stambenu zgradu, građevinu (prizemlje s dvostrešnim krovom), preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu, kamenobetonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište te kamenobetonski potporni zid (oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice) na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom.

Barbarić je od Upravnog suda u Splitu tražio da poništi rješenje Državnog inspektorata o rušenju ilegalne vile na Hvaru, no sud mu je to nepravomoćnom presudom odbio. On je zatim najavio da će se žaliti Visokom upravnom sudu, ali i da će sam srušiti bespravno sagrađenu vilu. Ako žalbe bude išla u njegovu korist, od države će tražiti da mu plati troškove uklanjanja građevine.