Heroj s Filipina koji je spasio đake iz gorućeg busa dobio priznanje HDZ-ovog gradonačelnika

Kao zahvalu, dobio je Turopoljsku podgutnicu i poklon bon

FOTO: Grad Velika Gorica

Hrabri vozač školskog autobusa, Filipinac Bienvenido Alivio, primio je od gradonačelnika Velike Gorice Krešimira Ačkara (HDZ) simbol toga kraja, Turopoljsku podgutnicu, kao zahvalu zbog reakcije prilikom požara na autobusu.

Prošlog petka, 19. siječnja, na području Šiljakovine zapalio se školski autobus u kojem je uz vozača bilo i četvero školaraca. Alivio je tada izveo djecu iz autobusa i počeo gasiti vatru. Pridružili su mu se mještani, a gašenje požara dovršeno je intervencijom Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, čiji su operativci bili u blizini zbog uklanjanja stabla srušenog od obilnoga snijega.

„Opazio sam da se iz autobusa dimi i kada sam stao da pogledam vidio sam da motor gori. Odmah sam rekao djeci da iziđu iz autobusa i započeo sam aparatom gasiti požar. Kada sam shvatio da neću moći sam ugasiti, počeo sam zvati upomoć“, rekao je Alivio koji u Hrvatskoj radi od ljeta prošle godine.

Filipinac Bienvenido Alivio Davorin Visnjic/PIXSELL

‘U Turopolje su dobrodošli svi pošteni i radišni’

“Ovdje smo danas kako bismo zahvalili Bienvenidu Aliviju na smirenom i hrabrom činu, čime je spriječio da se požar ne pretvori u veliku tragediju. Hvala Vam gospodine Alivio, u naše Turopolje su svi pošteni i radišni ljudi dobrodošli. Hvala vam još jednom u ime roditelja i našeg grada”, rekao je gradonačelnik Ačkar Filipincu.

Uz turopoljsku podgutnicu, gradonačelnik je Aliviju uručio i Turopoljski leksikon te poklon bon, navodi Grad Velika Gorica u priopćenju. Podgutnica je rubac ili ukrašena vrpca koja se vezala pod vratom, odnosno – pod gutom, odakle i naziv „podgutnica“, u Turopolju je nalazimo kao ukrasni dodatak odjeće, danas narodne nošnje, kao i dio odore vojnika Turopoljskog banderija.

Podgutnica je nastala iz turopoljskog ponosa, ljubavi banderijalca i njegove odabranice, te čežnje vojnika za voljenim domom.