Ovo je junak koji je spasio velikogoričke školarce iz gorućeg busa. Filipinac Bienvenido: 'Bio je to očinski instinkt, i ja imam djecu'

'Bilo me strah jer je ovo prvi put da sam tako nešto doživio. Samo mi je drago da su djeca dobro'

FOTO: screenshot RTL Danas

Bienvenido Alivio, vozač školskog autobusa koji se zapalio u vožnji u Šiljakovini kod Velike Gorice, junak je dana u Hrvatskoj nakon što je prisebnom reakcijom brzo izvukao djecu na sigurno, a potom i sam ugasio požar. Ovaj Filipinac, koji ne govori hrvatski jezik, a u Lijepu našu je stigao prije pola godine, za RTL Danas je opisao dramu s kojom se prvi put susreo u svojoj vozačkoj karijeri.

“Odmah sam djeci rekao da iziđu. Uzeo sam vatrogasni aparat kako bih pokušao obuzdati vatru. Cijelog sam ga ispraznio, ali nije pomoglo. Tada sam rukama grabio snijeg i bacao na autobus vičući usput: ‘Upomoć, upomoć!'”, prepričao je.

Panika nije bila opcija

Kaže da je u vozilu osim njega bilo četvero školaraca, ali sreća je da su svi sjedili u prednjem dijelu autobusa, budući da je vatra krenula iz stražnjeg.

“Bio sam uplašen, ali smatram da panika nije opcija. Morate biti smireni, prioritet su putnici i djeca. Bilo me strah jer je ovo prvi put da sam tako nešto doživio. Samo mi je drago da su djeca dobro i da nitko nije stradao”, rekao je Bienvenido koji se tijekom gašenja vatre nagutao dima. “Počeo sam kašljati i povraćati, ali svejedno pokušao sam. Pokušao sam jer sam tužan zbog autobusa”, rekao je.

Ljudski i očinski instinkt

Zapalio se, inače, autobus Mercedes Actros prijevozničke tvrtke Autoturist iz koje smatraju da je uzrok puknuće cijevi za dovod goriva. Inzistiraju da autobus redovito servisiraju svaka tri mjeseca.

Iako će Bienvenido u znak zahvale od velikogoričkog gradonačelnika dobiti i turopoljsku podgutnicu, on sebe ne vidi kao heroja. “To je istodobno ljudski instinkt i očinski instinkt jer tu djecu vidim kao svoju. Moja djeca su sličnih godina kao i oni. Stoga smatram da ovo nije herojski čin”, rekao je za RTL.